10 любопитни факта за Пловдив

10 любопитни факта за Пловдив
Пловдив е най – старият жив град в Европа и шестият най  – стар в света
Според британски археолози, Пловдив се нарежда веднага след градовете Йерихон, Библос, Алепо, Дамаск, Суза, Фаюм и Сидон. В списъка са включени само тези градове, които съществуват и днес. Най-старият жив град в света е палестинският град Йерихон. Пловдив се приема, че започва съществуването си 4000 г пр.Христа, но според някои археолози на същото място е имало още по-старо селище, основано около 6000 години, пр. Хр. Най-старият град в Света – Йерихон е основан 9000 години пр.Хр. Освен Пловдив на Балканите има и много други градове основани преди хиляди години – Атина (3000 години пр.Хр.), Стара Загора (2800 години пр. Хр.), Акротири (3000 години пр.Хр.).
Макар и не толкова разпознаваема и популярна сред туристите, Дондуковата градина е първият обществен парк в България.
Направена е  по поръчка на генерал – губернатора на Санстефанска България княз  Дондуков – Корсаков. Създадена след Освобождението през 1878 год. от прочутия Люсиен Шевалас. Градината е първата обществена зелена площ в града и затова има статут на паметник на парковото изкуство. Интересен факт е, че там се намира и едно от най – старите – дървета в Пловдив (черницата до пързалките). Често може да видите млади новобрачни двойки на фотосесия в градинката, тъй като е залепен за Дома на младоженците в града под тепетата.
Името Пловдив носи и връх в планината Памир в Монголия
Той е петхилядник , а в същата планина гордо се издигат още два върха с български имена – България и Шипка.
…и връх в планината Тангра на остров Ливингстън в Западна Антарктида
Пловдив отказва да бъде столица на Източна Румелия след Съединението през 1885 година.
Пловдивчани се отказват от тази привилегия в името на Обединена България.
От Пловдив започва традицията да се празнува Денят на българската писменост и култура.
Инициатор на празника е учителя Найден Геров, а мястото за провеждане – в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Пловдив (днешната Хуманитарна гимназия). Датата е 11.05.1851 г. Днес 24 май се отбелязва още в Русия, Украйна, Македония, Чехия и Словакия.
Стадион „Пловдив” е най – големият в България и единственията на два етажа.
За съжаления той и до момента не е завършен и не се използва по предназначение. Планираният капацитет е за над 50 000 седящи места.
Най – старата сграда в Пловдив, която се и използва, е Джумая джамия.
Оригиналното й име е Мурадие джамия, защото се вярва, че е била създадена по времето на султан Мурад и именно той е финансирал построяването й. Джамията е с размери 40 на 30 метра. 
Постройката е забележителна сама по себе си и въпреки противоречивите емоции, които поражда, тя се приема не само като религиозен, но и  като културен и исторически храм. 
Снимка: Facebook Летен театър
Двама известни певци са фамилията Търнър са се изявявали на сцената  на Летния театър на Бунарджика
Започват да строят Летния театър на 29 юни 1954 година в източното подножие на хълма Бунарджик и само два и половина месеца по – късно, на 11 септември, той бива тържествено открит.  Амфитеатърът е естествен, разположен в живописна вдъбнатина на хълма. Оркестрината е достатъчно голяма, сцената е оборудвана със всичко необходимо и това го прави един от най-хубавите летни театри в страната. Десетилетия наред сцената става едно от най-притегателните места за пловдивчани. На сцената са изнасяли концерти Леа Иванова, Лили Иванова, Робертино Лорети, Щурците и много други обичани родни и чуждестранни артисти. 
Тина Търнър е изнасяла своя концерт в далечната 1981 година, а Джо Лин Търнър – преди няколко години.
Въпреки че е известен като Града на седемте хълма, в момента тепетата в Пловдив са 6
Марково тепе е било разрушено в началото на 20 – ти век и най – вероятно от скалите му са направени настилки за не една и две европейски столици.
Снимка: Под тепето, река Марица, 1934 г.
В миналото река Марица е била плавателна
Преди 150 години по реката превозвали годишно 200 000 тона стоки, а в средата на XIX век са се замисляли да пуснат кораби по нея. Знае се, че от  ХVI в. нататък Марица постепенно се наложила като основна магистрала на Тракия. В Пловдив имало и пристанище. Било до сегашните улици „Артилерийска” и „Хъшовска”. Наблизо се намирали познатите ханове и кръчми, в складовете край брега чакали тонове товари. Говори се и за скеле (т.е. пристанище) при днешния мост мост на бул. „Руски”.
https://lostinplovdiv.com/bg/articles/10-lubopitni-fakta-za-plovdiv?fbclid=IwAR0P99-3Ahp9mOPkC5EriAQvFCgkMlNUEOAEtoZJ3ftSEfdbRKbjClWgWSw

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>