Разлики между православния кръст и католическия бр.242

В православието, и в католицизма образът на Исус на кръста е символ на вярата. Но има фундаментални разлики между православните и католическите кръстове:
Католическият кръст винаги е четириконечен, докато православният кръст може да бъде четири-, шест- и осем-краен. Най-често е осем-заострен.
православието се смята, че Исус е бил закован с четири нокти, всеки крак поотделно, докато на католическия кръст краката са били заковани с един пирон.
Исус на католическия кръст обикновено се представя като страдащ и умиращ. И православните изобразяват възкръсналия Бог.

Разликата между тези два кръста се наблюдава. Католическият кръст е четириъгълен кръст. Но православният кръст е осемконен. Кръстовете сякаш са, защото това е една и съща религия – християнството.

По принцип няма разлика – католическа или православна. Всъщност не трябва да има разлика в кръстовете, така както няма разлика в много екзекутирания Исус Христос.

Най-често обаче в православното християнство срещаме по-сложни, украсени кръстове, с допълнителни елементи като малка напречна греда в долната част (често изобразена наклонено), както и друга хоризонтална напречна греда над предполагаемата глава на екзекутирания. Така се оказва, като че ли, „три кръста в една квота ;. Може би това е намек за „trinityquot ;. Но все още не успях да намеря точен и изчерпателен отговор навсякъде.
Аз лично подозирам, че в православното християнство винаги са обичали quot; със символи, добавете подробности и т.н. Най-вероятно има две причини, поради които православният кръст често се различава от католическия. Първо, това желание да се подчертае разликата между различните християнски религии. Второ, най-вероятно, кръстът като символ е заимстван от „предхристиянските времена; сред езичниците, които често са използвали подобни символи в богослужението, особено в най-различни форми и детайли.Като цяло “католик; и quot; Православна квота; няма кръстове – има християнски кръст, на който Христос беше разпнат, и който се превърна в символ на християнството.
Затова християните обикновено носят малък кръст на гърдите си – и формата му може да отговаря само или да не отговаря на общоприетата традиция.
Например в Руска православна църква възприе традиционната форма на 8-точков кръст, преплетен с художествено византийски декоративни “къдрици”, върху които е разположен стилизиран “плосък”; фигурка на Христос.
Най- Римокатолическа църква   обикновено използват “съраунд квота”; фигура на Христос на строг 4-точков кръст:

Най- протестантство   като цяло изостави образа на Разпнатия Христос
Това обаче не е правилото: напр. католически орден на францисканците   традиционно използва такива “православни”; Изображение на разпятието:
 
А гръко-католици   също използвайте византийската форма на кръста:
Поради това, като цяло формата на кръста на гърдите за християнин няма значение   – Важно е дали той го носи като символ на своята вяра или просто като украшение, често възмутително или модерно.
Първоначално християнският кръст беше, подобно на самото християнство, един с четирите края на най-простата форма, която сега се отнася до изповядването на католическата църква.
След разделянето на християнството на две църкви: католическа и православна, се появи нов православен кръст с осем края.
Християните обаче предпочитат кръстовете на самата форма на църквата, която изповядват, а разнообразието и дизайна не подлежат на въображение и фантазия на мисълта.
Католическият и православен кръст имат две разлики – това е горната хоризонтална напречна греда в близост до главата на Исус, върху която имаше някакъв надпис, а долната наклонена напречна греда близо до краката на Исус, тоест православната има допълнителни напречни греди, а католическата – само две напречни греди.
Католическият кръст има 4 края, православен осем. Например на православния кръст можете да се движите по света. Истинските кръстове са много сходни помежду си, тъй като това са два кръста от една и съща религия.
Католиците благоговейно имат четириъгълен кръст с удължена вертикална напречна греда, Исус е мъртъв, а краката им са приковани с един пирон.
Православните имат голямо разнообразие от кръстове, но е невъзможно да няма образа на Исус Христос.
Основната разлика между католическия кръст и православния е, че краката на Спасителя върху католическия кръст са изобразени с един пирон, един с друг. На православния кръст с два пирона.
Православният кръст е кръст с 8 точки:
Католически кръст – 4 точки:
Православният кръст има наклонена напречна греда. Според легендата се смята, че под краката на Христос е била прикована щанга, която е била огъната. Има и горна малка таблетка, където според легендата тя е написана на три езика (гръцки, латински и арамейски): „Исус от Назарет, цар на евреите ;. На православния кръст може да липсва долната наклонена напречна греда. Понякога има завъртяна на 90 градуса “полумесец”, символизираща лодка или лодка. Понякога той се свързва с люлката на Христос (няма нищо общо с исляма).
Послепис * Възможно ли е да използвам католическия кръст за молитва в Православната църква – не намерих категоричен отговор *.
Католическият кръст от четири е окончателен.Ортодоксалният кръст на осем е окончателен.В допълнение, кръстът върху купола на Православната църква може да бъде ориентиран към кардиналните точки. Горният (повдигнат) край на долния косо напречен лъч сочи на север, а долният на юг.
Като цяло и православните, и католическите свещеници казват, че кръстът е кръстът, формата няма голямо значение, има отделни символи на вярата.
По-често възникват въпроси за разликата в кръстовете по отношение на кръстоса на тялото и кръстове в гробище. Те се различават елементарно:
1. Форма: традиционният православен кръст има долна напречна греда (но не винаги), католическият кръст няма такава напречна греда – напречната греда е разположена много по-високо от центъра на вертикалната основа. Католическите кръстове са по-сбити. Освен това православният кръст може да бъде четири, шест и осемточен.
2. Образът на Исус на кръста:
В православието Исус се представя като спокоен, величествен. Ръце протегнати, длани отворени. Краката са близо и всеки е прикован отделно. Тялото на Исус е заковано с четири нокти.
В католицизма разпятието реалистично изобразява страданията на Исус. Ръце, увиснали под тежестта на тялото, свити пръсти, свити глава по-често с трънска корона, крака кръстосани и заковани с един пирон. Тялото на Исус е заковано с три пирона (на разпятието на католическия орден на францисканците Исус е изобразен прикован с четири гвоздея – това изображение е прието преди XIII век).
Само православните и католиците, сред другите християни, толкова почитат кръстове. Те украсяват куполите на църкви, техните домове, носят се около врата.
Причината човек да носи гръден кръст, всеки има своя собствена. Някой по този начин отдава почит на модата, за някои кръстът е красиво бижу, за други носи късмет и се използва като талисман. Но има и такива, за които кръщелният кръст, облечен при кръщението, наистина е символ на тяхната безкрайна вяра.
Положение на тялото на Исус на кръста
Ако формата на кръста най-често няма значение за вярващите и слугите на Господ, то положението на тялото на Исус е фундаментално разногласие между двете религии.
В Католическото Разпятие образът на Христос има натуралистични черти. Той проявява цялото човешко страдание, мъките, които Исус трябваше да изпита. Ръцете му провиснаха под тежестта на тялото му, кръв се стичаше по лицето и от рани по ръцете и краката. Образът на Христос на католическия кръст е правдоподобен, но е образ на мъртвец, докато няма и намек за триумфа на победата над смъртта.
Разпятието в православието просто символизира този триумф. Съдържа смирение и радост от възкресението. Дланите на Исус са отворени, сякаш той иска да обхване цялото човечество, давайки им своята любов и отваряйки пътя към вечния живот. Той е Бог и целият му образ говори за това.
Броят на ноктите на Разпятието
Друга принципна позиция е положението на краката върху Разпятието.
Факт е, че сред православните светилища има четири пирони, с които Исус Христос уж е бил прикован към кръста. И така, ръцете и краката бяха заковани отделно. Католическата църква не е съгласна с това твърдение и запазва трите си нокти, с които Исус беше фиксиран на кръста. Така те заключават, че краката са били сгънати заедно и заковани с един пирон. 
https://peskiadmin.ru/bg/pravoslavnoe-i-katolicheskoe-raspyatie-shodstvo-i-razlichiya-krest.html

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>