ИНТЕРЕСНО

На 20.10.1885 год. месец след Съединението,Мъжката гимназия „Св.св.Кирил и Методий“ се мести от жълтата сграда в Стария град в новопостроената нова такава до р.Марица.Сградата е проектирана от главния архитект на Източна Румелия Пиетро Монтани.Тя е била предназначена за нещо по-голямо от гимназия,но екстазът от Съединението  на България извиква други планове.
Внушителната класическа сграда,поразяваща с мащаба и стила си, е предназначена за университет.За първия български университет.Била е събитие в архитектурата на града.Но плановете на източнорумелийското управление- в нея да се отвори първият български университет,биват „осуетени“ от постигането на един национален идеал.Пловдив отстъпва тази част на новата обща столица.
Така първият български университет се открива 3 години по-късно през 1888 год. в София.
Евангелската съборна църква в Пловдив е най-голямата протестантска  църква на Балканския полуостров.Построена е през 1876 год. на ул.“Лейди Странгфорд“, на северните склонове на Дановия хълм /Сахат тепе/.Т я е прочута и с факта,че е една от малкото в България катедрали,построени в готически стил.
Първата дейност на мисионерската станция към църквата е откриването на Мъжко научно-богословско училище за подготовка на евангелски деятели.
Още през 1887 год. е организиран Женски въздържателен съюз.Създадени са още Мъжка въздържателна дружина,Младежко дружество,Детско християнско дружество,Женско благотворително дружество и Женско мисионерско дружество.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>