ТЮТЮН

Пръв пловдивския бакалин Магърдич Томасян още през 1872 год. открива в бакалницата си специално отделение за рязане на тютюн с два хавана.Напредничавият арменец бил едва 15 годишен,когато се сдружава с друг арменец-Кеворк Гарабедян,за да създадат обща фирма,наречена по-късно „Тютюноработилница „Златен лъв“ на М.Томасян и сие“.Съдружието се заздравява ,като Кеворк се жени за сестрата на Томасян.
Първото тютюнопреработвателно предприятие в България започва с онази работилница в „Капана“ на „М.Томасян и сие“.Търговията на двамата арменци потръгва и се налага внасянето на машина за рязане на тютюн с ръчно колело.Това е първата механизация в „отрасъла“.
През 1903 год. ръчното колело за рязане е заменено с машина-резачка с мотор,което се смята за началото на модерното обработване на тютюн в България.
Четири години по-късно цигарите „Томасян“ получават Първия Златен Медал за качество на международното изложение в Лондон.
Първите пури в България са произведени в Пловдив през 1905 год. от местния индустриалец Магърдич Томасян.Този артикул започва да се произвежда ръчно за богати клиенти,след като е внесен най-добър опит от Америка.
 
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“
 
Не случайно точно в Пловдив великия български писател Димитър Димов избира прототипите на героите и събира материала за романа-епопея „Тютюн“.
 Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>