НАЧЕЛО

Първата в страната машина за правене на цигари е собственост на фамилията Томасян,чийто потомци и до днес живеят в града.Тя е инсталирана малко след 1900 год. в една от сградите около сегашната ул.“Иван Вазов“.
Предприятието „М.Томасян и сие“ произвежда рекордните за времето си един милион цигари на смяна.
То е сред 10- те най-големи данъкоплатци в страната.Изнася за Германия и Австро-Унгария,Швейцария,Франция и Англия.Успехът на цигарите „Томасян“ се крие и в начина,по който ферментира тютюна-една доста капризна технология,както и в рецептата на смеската,която се поставя в цигарите.
Централното гръцко училище е първото училище в град Пловдив.То се помещавало в сгради и помещения на Джамбаз тепе.
Първата специално построена за училище сграда в Пловдив е сградата на гръцкото училище.Тя е издигната през 1780 год. на Джамбаз тепе.Преди това децата се учели да пишат и четат в преддверията на църквите или по къщите на даскалите.В първата половина на XIX век Централното гръцко училище –„Елиники Кентрики Схоли“ е било общоградско заведение за Пловдив и в него се обучавали както гръцки,така и български момчета.Години наред фондът за издръжка на училището бил управляван от фамилията Чалъкови.
През втората половина на XIX век българите образували своя църковна общност,основали български училища и се отделили от гърците.Сградата е известна още като къщата на Саръ Ставри или „Бункера“.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>