БЛЯСЪК

Потънали сме в сивотата на ежедневието.Не повдигаме очи от проблемите,които ни връхлитат и сякаш сме обсебени от тях.Не си даваме сметка,че за да излезем от неприятната ситуация, би трябвало да си създадем по-различен начин на мислене и действие,коúто би ни позволил да надхвърлим своите ограничения.Едно от най-стимулиращите чувства е да усетиш блясъка и въздействието на необикновената личност около теб,която неусетно те „вкарва“ в друго измерение.Изключителните личности липсват на нашето време,но можем да се утешим с някой пример,който да ни служи като „пътеводна светлина“.
ZIRAYB_3_54312Неповторимият Ziryab Зиряб /789-857/ е едно от украшенията на своя век.Роден в Багдад, той достига истинската си слава и признание в Кордоба /Испания/, тогава столица на мюсюлманския Кордобски халифат.Постиженията му не могат да се вместят в обикновените рамки.Музиколог,козметолог,певец,моден дизайнер,моден гуру, Зиряб популяризира носенето на къса коса и въвежда редовното бръснене в двора на Кордоба.Прави революция в кулинарията,като въвежда тристепенното ястие,което се прилага и днес.
Пръв предлага използването на стъкло или кристал  за производство на чаши.Създава паста за миене на зъби и дезодорант против изпотяване.Нововъведенията му първо завладяват Иберийски полуостров, а после се разпространяват по цяла Европа.Поощрява къпането  два пъти дневно.
Истински полиглот, той се явява трансмисия на огромните натрупани от него познания в различните сфери на живота и тяхното приложение, и разпространение в земи и държави,където те са непознати.
Това за мен е истинският подход за разпръскване на светлина и познание във векове и сред умове, дори много по-трудни, от тези,в които живеем в момента.
Може би живота и делото на Зиряб биха били по-силен антидот, и по-мощно защитно средство от всички ваксини,които в момента света изработва,за да се справи със световната пандемия.
Ела,Зиряб- изгрей отново и ни облей със своя блясък в тези тъмни времена!
Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>