Философията се състои бр.242

  тъкмо в това – да познаваме границите си.

Философията се състои тъкмо в това – да познаваме границите си.
Имануел Кант
Философията изследва въпроси, които засягат човека и света. Основните теми, с които се занимава са съществуването, мисленето, познанието, истината, справедливостта, красивото, а всеки един от нас иска да знае максимално за себе си и за желанията си, защото това ще го доведе до избора на правилната посока в живота. Философията ни помага да открием себе си, за да можем да сме наясно на какво сме способни и до къде стигат нашите граници. Тя е едновременно питане и ориентир за мястото на човека и за смисъла на неговото съществуване. Чрез нея ние разбираме от къде идваме, на къде отиваме и защо всъщност го правим. Всеки ден трябва да прекарваме време сами със себе си, защото това е начинът да се открием. Може би животът ни се състои в това непрекъснато да търсим щастието. Всеки го постига по различен начин, но именно чрез мъдростта и познанието ние опознаваме света около нас, можем да му се насладим максимално и да осъзнаем, че той е такъв, а не е една изкривена наша представа, която имаме за него. Това се оказва и познанието на нашата граница – да знаем до къде стигат възможностите ни и къде сме готови да спрем. Когато знаем какво можем, ние сме по-уверени и сигурни в себе си и постигаме целите си колкото и трудни и невъзможни да са те, но важното е да са в пределите на нашите възможности. Ако е правилно, трябва да е трудно, а за да може да превъзмогнем трудностите са необходими последователност и ритъм. По този начин човек е наясно какво е постигнал до момента и какво може да постигне в бъдеще. Успелият човек познава своите граници – знае точно какво и защо иска и затова всеки момент му се превръща в смислен миг.
Съмняваме се във всичко около нас и не откриваме възможностите си, не разбираме до къде могат да стигнат те и така се лутаме и без крайна цел. А не е ли точно в лутането, откриването отговора на въпроса? За да разпознаем истината е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение. Всичко около нас започва със съмнение, а „невъзможно” е само силна дума, казана от посредствени хора, които нямат мотиви и цели за постигането, за които да се борят и да променят света около себе си.
Всеки човек поне веднъж се е спирал, оглеждал се е около себе си и се е питал дали нещата и това, което се случва е реалност или са такива само през неговите очи. Ако „граница” е просто една дума или наложен от другиго стандарт? Ако тя не е това, което означава? А съществува ли въобще? Не е ли просто бариера, поставена на пътя ти, за да те ограничи и спре да направиш нещо, което желаеш от дъното на душата си, но не можеш? Изникват въпроси, на които не можем да отговорим може би не защото е трудно, а защото не са правилните. Понякога сме по-затруднени не да дадем отговор, а да зададем самия въпрос, но изучавайки добре философията и опознавайки не само своите, но и общочовешките граници, ние имаме възможност да осъзнаем какво представлява живота, който живеем; времето, в което съществуваме и хората, с които се срещаме всеки ден. Само философията е тази, която може да отвори очите и да ни прекъсне сънуването.
Всяко изменение, нестабилност или колебание имат своите качества, но водят и до даден извод и прогрес, бил той отрицателен или пък положителен. Придобивайки дадена сила, преди всичко ти трябва да имаш мъдрост, за да знаеш как най-точно и правилно да я използваш, за да не разрушиш изградените си вече ценности и да не се срутиш като личност. Сега си представи, че си могъщ. Пред теб няма никакви прегради, бариери. Не знаеш какво е „граница” и нямаш такава – можеш да направиш всичко онова, което е в мозъка ти. Сега помисли как би могъл да овладееш подобна мощ? Би ли се справил с нея? В този момент единственото, от което ще се нуждаеш ще бъде философията, защото човек, който я познава добре, знае, че всеки има своите граници и не бива да ги преминава. Аз не мога да кажа на теб какво можеш или не, защото всеки сам поставя своите граници и знае до къде могат да достигнат те. Граници има на всичко и навсякъде. Философията се състои тъкмо в това – да познаваме границите си, защото познавайки ги, знаем кои сме и къде сме, разбираме правилно света и осъзнаваме до къде се простират нашите възможности и предели.
http://zpg-sandanski.com/blog/2016/07/%d1%84%d0%b8%d0%bb%d0%be%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%81%d1%8a%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b8-%d1%82%d1%8a%d0%ba%d0%bc%d0%be-%d0%b2-%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%b4/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>