ПИСМО ОТ БАНСКО! Пресцентър

Уважаеми проф. Пеев,
С интерес прочетох писмото, адресирано до Президента на Република България г-н Румен Радев за учредяване на премия на името на Никола Вапцаров по повод Десетилетието на ООН, посветено на науката за океана в интерес на устойчивото развитие.
Ние сме горди, че малкият планински град Банско е дал на човечеството такъв велик поет. През краткия си живот той създаде стихове, в които с прости думи се докосна до най-съкровеното в човешките души така, както е присъщо само на гениите и така, както само на тях е дадено да провиждат в бъдещето. Затова неговата поезия ще бъде вечна и всеки ще открива в нея нещо лично свое и нещо различно. Такъв – неочакван и нов, е прочитът на  Никола Вапцаров от психотерапевтите и психолозите, според които идеите му играят фундаментална роля в концепцията за позитивната динамична психотерапия и психологията на отношенията.
За нас, съгражданите на поета, признанието, което Никола Вапцаров получава  от хората по целия свят, е чест, дълг и отговорност. Отнасяме се с огромен респект към всички изследователи на неговия живот и поезия и към  творчеството, вдъхновено от неговите универсални  идеи.
Искрено се надявам, че духовната сила в стиховете на Вапцаров ще помогне на учените – психолози и психотерапевти, да разработят концепциите си в областта на психологията на труда в особени условия, морската психология, морската психотерапия и в психотерапията на пострадалите в извънредни  ситуации.
Пожелавам на Вас и колегите Ви – съидейници и съмишленици, научни и творчески успехи в духа на Вапцаровия стих  „За него – Живота – направил бих всичко.”
С уважение,
Иван Кадев
Кмет на община Банско

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>