Голяма Адрия, бр. 245

  изгубен континент, който се крие в очите

По-голямата част от него е изядена от мантията на Земята, но остъргани парченца оцеляват в Алпите и други планински вериги.
18 октомври, 2019
Голяма Адрия, най-новият изгубен континент в науката, се откъсна от Северна Африка и беше покорена под Южна Европа.

Голяма Адрия, най-новият изгубен континент в науката, се откъсна от Северна Африка и беше покорена под Южна Европа.

Изображение: Университет в Утрехт
  • След 10-годишно проучване геолозите откриват изгубен континент в Средиземно море.
  • „Велика Адрия“ съществува 100 милиона години и вероятно е „чудесна за гмуркане“.
  • По-голямата част от нея е погълната от мантията на Земята, но части от нея оцеляват.

Сложна геология

Топографска карта на басейна на Средиземно море, някога дом на континента Велика Адрия.

 
Топографска карта на басейна на Средиземно море, някога дом на континента Велика Адрия.
Изображение: НАСА / публично достояние
Премести се, Атлантида. Не всички изгубени континенти са митове; ето такъв, чието съществуване току-що е потвърдено от науката. Голяма Адрия се отдели от Северна Африка преди 240 милиона години. Около 120 милиона години по-късно той започва да потъва под Южна Европа. Но парченца от него остават, разпръснати из местните планински вериги.
Именно геоложките прилики в тези планини са довели учените до хипотезата за присъствието на древен континент в Средиземно море. Но геологията на региона е толкова сложна, че само неотдавнашният напредък в изчисленията – и 10-годишно проучване на международен екип от учени – успяха да дадат геоисторически очертания на тази бивша земна маса. Това е първата карта на най-новия изгубен континент в света (1).
100-милионната история на Greater Adria започва преди близо четвърт милиард години. Тогава светът беше съвсем различно място. Току-що се възстановяваше от пермско-триасовото изчезване, което беше почти близо до унищожаването на целия живот на Земята. Планетата е била заселена отново от първите бозайници и динозаври.
Суперконтинентално разпадане
Всички заедно сега: суперконтинентът Пангея (преди 335-175 милиона години).
Всички заедно сега: суперконтинентът Пангея (преди 335-175 милиона години).
Изображение: Kieff / GFDL 1.2
Очевидно, че биологичният императив, геологията на Земята беше в собствен ход: фрагментация. По това време земните маси на планетата се бяха коагулирали в един суперконтинент, Пангея.
Преди около 240 милиона години парче континентална плоча с размер на Гренландия се откъсна от това, което щеше да стане Северна Африка, и започна да се носи на север. Между 120 и 100 милиона години континентът се разби в Южна Европа. Въпреки че скоростта на този сблъсък е била не повече от 3 до 4 см годишно, в крайна сметка той е разбил 100-километровата кора.
По-голямата част от континенталната плоча е била изтласкана под Южна Европа и погълната от мантията на Земята – процес, известен като субдукция. Все още сеизмичните вълни могат да открият плочата, заседнала на дълбочина до 1500 км.
Но някои от седиментните скали отгоре бяха твърде леки, за да потънат, затова бяха остъргани и смачкани – произходът на различни планински вериги в Средиземноморския регион: Апенините в Италия, части от Алпите и веригите на Балканите , Гърция и Турция.
Смърт и раждане
Преливайки от настояще към дълбоко минало, тази реконструкция на геоложката история на Средиземно море показва смъртта и раждането (в този ред) на Велика Адрия с безпрецедентни подробности.
Някои късчета от Велика Адрия оцеляват както след обръсване в планинска планина, така и при смърт чрез субдукция. „Единствената останала част от този континент е ивица, която минава от Торино през Адриатическо море до петата на италианските обувки“, казва Дуве ван Хинсберген, професор по глобална тектоника и палеогеография от университета в Утрехт и главен изследовател на изследването. Това е област, която геолозите наричат ​​„Адрия“, така че екипът, състоящ се от учени от Утрехт, Осло и Цюрих, нарече изгубения континент „Голяма Адрия“.
Какъв беше континентът? Плитък континентален шелф в тропическо море, където утайките бавно се превръщат в скала, Greater Adria вероятно прилича на Zealandia, до голяма степен потопен континент с изпъкнали парченца (т.е. Нова Зеландия и Нова Каледония), или може би Florida Keys, архипелаг от не -вулканични острови. Така или иначе, осеян с острови и архипелази над водата, и много корали отдолу, това „вероятно е добре за гмуркане“, казва Ван Хинсберген.
На учените им отне толкова време, за да изготвят първата карта на Голямата Адрия, не само защото Средиземноморието е, по думите на Ван Хинсберген, „геологична бъркотия (…) Всичко е извито, счупено и подредено. В сравнение с това Хималаите представляват по-проста система. “ Голяма Адрия загина от субдукция и остъргване. Хималаите възникнаха при сблъсъка на два континента.
Рудни находища
Реконструкция на Велика Адрия, Африка и Европа преди около 140 милиона години.  В по-светлозелени, потопени части от континенталните рафтове.
Реконструкция на Велика Адрия, Африка и Европа преди около 140 милиона години. В по-светлозелени, потопени части от континенталните рафтове.
Изображение: Университет в Утрехт
Регионът има и сложен геополитически състав, задължаващ изследователите да събират доказателства от 30 различни страни, от Испания до Иран, “всяка със свое геоложко проучване, свои карти, свои идеи за еволюционната история. Изследванията често спират на националните граници. “
И така, какво е научила геологията от откриването на Велика Адрия?
Първо, хипотезата му е вярна: геоложките прилики в Средиземноморието наистина сочат към изгубен континент, който сега е намерен
На второ място, реконструкцията на Greater Adria също е научила геолозите, че субдукцията е основният начин за формиране на планинските пояси.
Освен това са научили много за вулканизма и земетресенията и „(ние) можем дори да предскажем до известна степен как ще изглежда дадена област в далечното бъдеще“, казва ван Хинсберген.
И накрая, и на практика, тези прозрения ще помогнат на учените и геодезистите да идентифицират и локализират рудни находища и други полезни материали в планинските пояси.
https://bigthink.com/strange-maps/greater-adria?rebelltitem=3#rebelltitem3

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>