Водолазите откриват най-голямата в света бр.245

  подводна пещерна система, изпълнена с мистерии на маите

Изследователите в Мексико откриват най-дългата подводна пещерна система в света, пълна с безценни артефакти. 
Водолазите откриват най-голямата в света подводна пещерна система, изпълнена с мистерии на маите
Водолази от проекта GAM. Кредит: Херберт Мейрл.
Мексикански учени откриха най-голямата наводнена пещерна система в света, която се простира на невероятните 347 км и е пълна с артефакти. Лабиринтът от пещери е основна археологическа находка, която обещава да хвърли светлина върху тайните на цивилизацията на маите. 
Подводният археолог Гилермо де Анда от Мексиканския национален институт по антропология и история ръководи проекта за Големия водоносен хоризонт на Мая  (GAM), който от десетилетия изследва подводни пещери  на карибското крайбрежие на полуостров Юкатан в Мексико. Регионът разполага с 358 пещерни наводнени сладководни системи, простиращи се на над 1470 км. 
Де Анда обясни, че тяхното постижение има широко значение:
„Тази огромна пещера представлява най-важният потопен археологически обект в света“,  каза де Анда . ”Той има повече от сто археологически контекста, сред които са свидетелства за първите заселници на Америка, както и за изчезналата фауна и, разбира се, за културата на маите.”
Настоящите изследователски усилия отнеха 10 месеца и доказаха, че две пещерни системи – системата Sac Actun и пещерите Dos Ojos всъщност са част от една непрекъсната и със сигурност гигантска кухина на Земята.
Вътре в пещерната система. Кредит: GAM
Директорът на GAM за изследване Робърт Шмитнер разказа на мексиканския вестник  El Pais как изследователският екип няколко пъти се доближава до доказване на връзката между двете гигантски пещерни системи.
“Това беше като да се опитваш да проследиш вените в тялото - каза Шмитнер . – Това беше лабиринт от пътеки, които понякога се обединяват, а понякога се разделят. Трябваше да бъдем много внимателни. 
Сега, когато изследователите показаха, че двата пещерни лабиринта са свързани, те смятат, че още три подводни пещерни системи могат да бъдат добавени към това, което вече е най-дългият пещерен лабиринт в света.
Водолаз в подводните пещери. Кредит: GAM
Впечатляващите пещери представляват безценна научна плячка, като водолази намират голямо количество артефакти на маите като керамика, останки (включително тези на ранни хора, гигантски ленивци и тигри) и изчезнала фауна.
Де Анда нарече пещерите „тунел на времето, който ви отвежда до място от преди 10 000 до 12 000 години“.
https://youtu.be/3t1_01M2NH4
авторизиран превод Мария Герасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>