ДЪЛБОКО

На мода, днес са дроновете.Тези чудеса на технологията, позволяват да се видят впечатляващи панорамни гледки на забележителни места от птичи поглед.Чрез тях добиваме представа за общия изглед на заснемания обект.
Но в нашия човешки свят, често общия поглед ни заблуждава за истинския смисъл на случващото се около нас…
Точката,която виждаме отвисоко може да се окаже животно-хищник,опасен човек или нещо,за което e по-добре да не знаем.
За съжаление е дълбочината липсва на днешния забързан свят.Задълбочените познания, дълбокото познаване на изследвания предмет,сериозния и безпристрастен анализ изискват много време и усилия,които не сме готови да инвестираме тук и сега.Затова казват,че на истината се вярва по-малко,отколкото на лъжата.
Да се „гмурнем“ в дълбочина.Имало едно време един град в Османската империя, наричан Филибе.По-късно историците ще установят, че това е най-старият град на Европа-Пловдив.
Там, през 1865 година. в семейството на генералния  консул на империята се ражда момче,което наричат Ахмед.Едно от многото момчета родени в рамките на Османската държава,но с по-необикновена съдба.Момчето става мъж и се превръща в един от най-големите писатели и духовни учители в Турската империя.Включва ,като част името си на творец, турското наименование на родния си град-Филибе.Така и влиза в историята –Ахмед Хилми-Филибелията /Пловдивчанина/ /1865-1914/.
Името му се прочува и става един от идеолозите на младо турската революция,която превръща  Турция в светска държава.Книгата му с притчи-„Дълбините на въображението“ се превръща в истинска библия на суфизма- едно от най-влиятелните направления на исляма днес.
В нея, главния герой,разочарован от философията на позитивизма и от заобикалящия го силно материален свят, си налага социална дистанция от него в…съня.Именно там, в дебрите на подсъзнанието осъществява серия въображаеми срещи с велики духовни учители от всички религии и духовни школи,за да открие своето истинско призвание.
Извадил наяве дълбините на своята същност, Пловдивчанина записва името си със златни букви, в историята на суфизма.
Нека днес, в ерата на социалната дистанция се „потопим“ в дълбините на съзнанието и въображението ни,за да преодолеем неспособността си да се справим с предизвикателствата,които ни връхлитат отвсякъде!
 Георги Караджов

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>