НОВА КНИГА НА РУСКИЯ ДИПЛОМАТ,

 

  КОЙТО ПИШЕ КНИГИ ЗА БЪЛГАРИЯ

PUBL 2021 ND 2

капитан I ранга, професор, д.пс.н. Илия Пеев
Почетният ражданин на Варна, доктор по философия Анатолий Викторович Щелкунов, дипломат и писател, е известен не само на варненци като руснака, който пише книги за България. И това не е случайно.
Излезе от печат книгата на А. В. Щелкунов „Народната дипломация” в историята на руските неправителствени организации.

PUBL 2021 ND 1

А. В. Щелкунов „Народната дипломация” в историята на руските неправителствени организации. Издателство „ДиректМедиа”. Москва, Берлин. 2020, с. 241. ISBN: 978-5-4499-1205-3. Формат: PDF.
Книгата съдържа увлекателен разказ за живота и дейността на Александър Викторович Рачински (1826—1877), с името на който е свързано създаването в Москва на Славянски благотворителен комитет, изиграл особено важна роля за освобождението на балканските народи от турско робство през XIX век.
Като руски вице-консул в град Варна, Рачински успява за кратък период от време да помогне за създаването на училище с преподаване на български език, съдейства за организирането на такива училища в друг градове и селища на консулския окръг.
Огромна е неговата заслуга за превеждане на църковното богослужение във Варна на църковнославянски език.
На основата на исторически документи: служебни записки, донесения, писма, спомени и лични публикации, читателите ще могат отчетливо да си представят чертите на характера и стремежите на руския дипломат, който не е бил удостояван с високи рангове и длъжности, но със своето беззаветно служене на родината и руско-българското сътрудничество си спечели заслужен авторитет и българският народ пази добра памет за него.
Настоящето изследване е подготвено от автора Анатолий Щелкунов с участието на Станка Димитрова (глава 1), Илия Пеев (глава 11) и Александър Коншин-Рачински (глава 2), потомък на Александър Викторович, Книгата включва нови страници от живота на забележителния дипломат и интелектуалец Александър Викторович Рачински, които позволяват да се възсъздаде сложната  противоречива история на първата неправителствена организация в Русия, целта на която е била дейността, получила в наши дни названието „народна дипломация”.
Съдържание
ПРЕДИСЛОВИЕ. Дипломацията как изкуство на възможното
ГЛАВА 1. Александър Рачински — руски консул, обичащ българите. Станка Димитрова (България)
ГЛАВА 2. При изворите. Александър Коншин-Рачински (Москва)
ГЛАВА 3. Обществено-политическа обстановка в Русия и около Русия в средата на XIX век
ГЛАВА 4. Опълченец
ГЛАВА 5. Славянският въпрос в средата на XIX век
ГЛАВА 6. „Русия се съсредоточава…” — А. М. Горчаков
ГЛАВА 7. Първият руски дипломат във Варна
ГЛАВА 8. Дейността на А. В. Рачински във Вильно
ГЛАВА 9. Послушник в Ниловия манастир
ГЛАВА 10. „Светла личност, горещо обичаща своето отечество”
ГЛАВА 11. Духовната приемственост е неизчерпаема сила (континуитет в историята)
ГЛАВА 12. Континуитета в българо-руските отношения: народно-психологически и културологически аспекти. Капитан I ранг о.р. професор д.п.с. Илия Пеев
Справка:
https://www.directmedia.ru/book_598539_narodnaya_diplomatiya_v_istorii_rossiyskih_nepravitelstvennyih_organizatsiy/
http://bgdiaspora.h3b.ru/18088
(BGdiaspora, декември 18th, 2020)
АВТОР:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>