10-те най-велики произведения бр.245

  на изкуството в света … и историите зад тях

Какво вдъхнови Мона Лиза, китайските теракотени воини и други?
МАЙК КОЛАГРОСИ
10-те най-велики произведения на изкуството в света ... и историите зад тях
Мона Лиза, c / o Creative Commons. Всички други изображения на тази страница c / o Wikipedia.
Историята на изкуството ни е дала безброй зашеметяващи творби през годините. Не е малко постижение да се ограничи приносът на художествената сфера само до десет най-големи творби. Но много изкуствоведи и любители на изкуството могат да се съгласят, че има някои творби, толкова величествени и вечни, че са си спечелили мястото да висят като платна в залата на великите. Смесени с някои от по-известните творби са няколко неизвестни картини, които са издържали времето за своята майсторска изработка и красота.
Въпреки че не винаги можем да можем да обясним какво е изкуство , често го познаваме, когато го видим. Това са 10-те най-велики произведения на изкуството.  
Училището в Атина от Рафаел
Най-известната картина на Рафаел е Атинското училище. Тази анахронична картина обединява древни философи от хиляди години на един етап. Вдъхновението на Рафаел за картината изглежда е произлязло от философията на Джовани Пико дела Мирандола – съвременник, който е почитал древната мъдрост, в която е учил във Флорентинската платоническа академия. Козимо де Медичи играе важна роля в покровителството за тази работа.
Историците се позовават на катедралата “Свети Пит”, която е била в строеж до стената на картината във Ватикана. Казаха, че архитектурният детайл невероятно напомня на извитите арки в съседство с безупречна перспектива.  
Има доказателства, че някои от философите са идентифицирани като Платон, Аристотел, Сократ, Питагор и др. Ето пълен списък с места за справка .
The Ancient of Days от Уилям Блейк
Това акварелно офорт е завършено от писателя, художника и мечтателя Уилям Блейк. Съществуват само 13 от тези парчета, разпространени по целия свят в библиотеките и университетите. Всеки от тях е уникален, защото Блейк ги е оцветил на ръка.
Твърди се, че е вдъхновен от митична визия, която е имал, когато е бил на четири, Блейк заявява, че това е едно от любимите му. В сложната митология на Уилям Блейк тази картина представлява Урицен, въплъщение на божия фигура, която представлява разум и закон. Той носи със себе си инструментите на архитекта за създаване и манипулиране на Вселената, както намери за добре.
Nighthawks  от Едуард Хопър 
Nighthawks е по-съвременна американска картина. Разположен през ХХ век, изображението изобразява кратък кадър от Америка от 1940-те. Nighthawk предава зловещо чувство на изолация, базирана в града. Ако погледнете картината, ще видите, че няма врата за излизане на улицата. Използването му на различни цветни екстериори и екстериори е това, което прави това парче толкова страшно. Тези мистериозни аспекти доведоха тази картина до такава известност. Това е моментна снимка на уникално време.
Мислителят от Роден
Огюст Роден първоначално създава „Мислителят“, за да бъде част от много по-мащабна работа, наречена „Портите на ада“. Статуята представлява Данте, автор на Божествената комедия, докато той се навежда напред, за да наблюдава кръговете на ада и да медитира върху работата си. Вдъхновен е от седналия портрет на Лоренцо де Медичи на Микеланджело.
Действителният размер на скулптурата е огромен. На почти 20 фута височина тялото се извисява над всичко, което Роден някога е създавал. Има отливки, разпространени по целия свят на тази скулптура. Някои са в градините Роден в Париж, чак до Мелбърн в Австралия до Буенос Айрес в Аржентина.     
Мона Лиза от Леонардо да Винчи
Може би една от най-емблематичните картини в света, шедьовърът на Леонардо да Винчи също е един от най-признатите. Известна е като La Gioconda и се смята, че е базирана на съпругата на богат флорентински търговец. Мнозина спекулират с тази призрачна усмивка, както и с други вдъхновения за модела.
Смятало се, че картината е създадена първоначално от период между 1503 и 1506 г., но може би дори е удължена до десет години или повече.
Има богата история за собствеността на Мона Лиза . Над 500-годишната картина живее в Лувъра, където милиони ходят да я посещават всяка година и се взират в това мистериозно лице.

Фонтанът на Треви

Този известен фонтан в Рим, Италия, е един от най-големите по рода си и неговото значение е известно в цял свят. Извисяващ се 86 фута висок, той може да се похвали с бароков стил, изработен през 15 век. Точно в средата на този голиат стои Нептун. Не бъркайте този фонтан с неговата реплика в Лас Вегас. Митичните качества заместват всичко, което се е стремило да го копира. Господар на океана, Нептун е воден от колесницата и съучастниците си от двете му страни. Тълкуването на различните темпераменти на животните е символ на спокойствието и чистата спонтанност на морето.  

Китайски теракотени воини 

Мястото на гробницата, което е домакин на теракотовите статуи, стоеше бездействащо в продължение на години. Археолозите откриха, че мястото се простира на около 38 квадратни мили и че мавзолеят на Цин е 200 пъти по-голям от Египетската долина на царете. Вътрешността е изпълнена с прекрасно издълбана армия статуи с перли, осеяни по таваните и стаи, изпълнени с пищни съкровища и скулптури.
Тези цифри са обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Изчисленията показват, че ямите, които държат тези статуи, са съдържали в един момент повече от 8000 войници, 130 колесници, 520 коне и 150 конни коня. Много от тези фигури някога са държали истински оръжия, някои от които са били запазени, всъщност са били покрити с хромиране – нещо, което няма да бъде измислено хиляди години.  
Някои учени вярват, че древните гърци може би действително са помогнали за извайването на този обширен шедьовър.

Таванът на Сикстинската капела

Друг запис на Микеланджело, целият таван на Сикстинската капела, се проектира до огромна куполна височина, където разрастването му само допринася за огромния мащаб на тази работа. Всеки раздел изобразява различна сцена от стария завет.  
Най-известната от тези стенописи е „Сътворението на Адам“. Бог плува облечен в облак ангели с протегната ръка към Адам. Това е една от най-известните картини в историята на изкуството. Микеланджело завършва Сикстинската капела през 1512г. 

Юпитер и Семела  от Гюстав Моро

Работата на Моро от френската символистическа и декадентска ера изобразява мистичен свят, който черпи от историята на Юпитер – римския еквивалент на Зевс. Той е домакин на редица митологични богове и същества, избутали в двора на Юпитер. Моро е вдъхновен от италианския Ренесанс. През целия си живот е направил над 8000 живописи и рисунки и е повлиял на следващото поколение символисти.  

Художникът е казал това за Юпитер Ет Семеле:

„Семеле, проникната от божествения отток, регенерирана и пречистена от това посвещение, умира поразена от мълния и заедно с нея умира геният на земната любов, геният с козите копита.“
Герника от Пабло Пикасо
„ Герника“ на Пабло Пикасо е отделно произведение в кубистки стил. Това беше един от фокусните точки на художествените заслуги на Парижкия световен панаир през 1937 г. Той е уникален, тъй като беше политически протест, който изобразява град в Северна Испания, Герника е нападнат от силите на Хитлер. Това беше санкционирано нападение от испанското правителство.
Фигурите изобразяват ранени войници, изкривени лица на загинали цивилни и бик в разгара на хаоса. Работата е предприета по целия свят, за да се повиши осведомеността за войната. Това помогна да допринесе за неговата вечна слава.
Звездната нощ от Винсент Ван Гог
Картината на Винсент Ван Гог е стандарт в часовете по изкуства навсякъде. Звездната нощ е нощен и абстрактен израз на това, което Ван Гог си е представял да се върти около небето през нощта. Той е нарисуван през 1889 г. и е вдъхновен от гледката пред прозореца му в убежището „Сейнт Пол де Мавзол“. Приживе той беше смятан за неуспешен художник, но експресионизмът и авангардната му гениалност го спечелиха посмъртно.
https://bigthink.com/mike-colagrossi/the-10-greatest-works-of-art-in-the-world-and-the-stories-behind-them

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>