ИЗКУСТВОТО КАТО НАУКА

Голямото изкуство поразява нашето въображение…Дотолкова сме завладени от сюжета,историята,изпълнението, че рядко си задаваме въпроса- как е постигнато това?Ако внимателно изучаваме живота и делото на големите майстори ще се изненадаме, колко труд и подготовка отнема постигането на тези зашеметяващи резултати.
Микеланджело Буонароти – УикипедияСкулптурите на Микеланджело издават изключително познаване на структурата и органите на човешкото тяло.Не само в състояние на покой, но и в движение.Поразителната сила на изображението се постига с максималното разкриване на реалното и неповторимо в своята хармония човешко тяло.Анатомичните познания на Микеланджело не отстъпват на тези, на голям специалист анатом.
Известни са многобройните дисекции на трупове,които прави Леонардо да Винчи, за да изучи вътрешното разположение на човешките органи.
В  автобиографията на големия актьор сър Майкъл Кейн,  елегантно и с хумор,се описва сложния процес по подготовката на всяка роля.  Колко познания и сериозна работа се изисква,за да се постигне спонтанното, и строго индивидуално излъчване,което големите творци постигат в киното, и на театралната сцена.Един от забележителните   примери,които дава е как „спонтанните“ диалози във филмите на Уди Алън се раждали след месеци упорита работа, на сценариста Алън.
Салвадор Дали в 10 откровения - ARTday.bgДори, гениалния Салвадор Дали,чийто творби се сочат за пример как трябва да се представи човешкото съзнание,се подготвя старателно за своите „полети на въображението“.Ново изследване разкрива съдържанието на творческия му процес.В стремежа си към съвършенство, Дали дори прави триизмерен скеч на своя бъдеща картина гледана от птичи поглед,за да усети какво би могло да бъде въздействието й върху зрителя.
Дали   изненадва  с художественото влияние  ня творчеството си, големия испански художник Франсиско Зурбаран и големия испански математик  архитект Хуан де Ерера.
Според мен, съвременния строго специализиран подход на научно изследване и разграничаването на изкуството и науката,  няма да доведат до по-добро разбиране, и обяснение на процесите в тях.
Нека съзнанието ни бъде отворено за всички възможности, за да добием по-комплексна и обективна картина на света,в който живеем.
Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>