Д-р Джонас Солк бр.246

Може да бъде изображение с 1 човек, standing и на закрито
Д-р Джонас Солк – човекът, който се отказа от 7 милиарда долара в името на децата !Джонас Едуард Солк – милиони хора по света знаят неговото име – лекарят, на когото хиляди деца дължат живота си. Ученият, разработил първата ваксина срещу полиомиелит (детски паралич), толкова много вярвал в своята работа, че поставял експерименталните дози на себе си, съпругата си и трите им деца. На 12 април 1955 г. ваксината на д-р Солк е обявена за безопасна и ефективна.
Знаете ли, че Джонас Солк е отказал да патентова своята ваксина срещу полиомиелит? Когато го попитали кой държи патента за ваксината, той отговорил: “Няма патент. Можете ли да патентовате Слънцето?”. Той не се интересувал от парите, а просто искал да направи работеща ваксина възможно най-скоро и най-евтино, за да може да е достъпна за максимално повече хора. В резултат на това, Солк се е лишил от печалби в размер на $7 милиарда. Благодарение на неговите усилия за разработването на ваксина са предотвратени стотици хиляди случаи на заболяването и днес то е почти напълно елиминирано. По-малко от 2000 души годишно се разболяват от полиомиелит.
 от интернет

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>