ЯСНОТА

Информационния поток,който се излива върху нас всеки ден е толкова голям,че е труден за преработване.Човек би си помислил,че при изобилието от информационни източници до нас достига най-точната и правдива информация.Но както можем да се убедим от собствения си опит, това далеч не е така.На моменти вместо да получим по-голяма яснота и разбиране за проблемите,които трябва да решим, се заливаме с ненужен информационен- спам,който не ни позволява да вземем информирано решение.Затова ясната,конкретна, синтезирана мисъл, с която понякога се срещаме в нашите търсения, ни прави толкова силно впечатление.В социалните науки опасността от „забулване“ на проблема е особено висока,но има и примери в обратната посока.                              
Patinkin-Hicks Correspondence - Economists' Papers Project, Duke University  Rare Book, Manuscript, and Special Collections LibraryDon Patinkin/Дон Патинкин//1922-1995/е израелско-американски икономист.Той не е сред най-популярните имена в икономическата наука,но има легендарен статут в областите,в които провежда изследванията си.Независимо, че е роден в Чикаго в семейство на полски евреи, още от малък е решен да напусне сравнително спокойния живот на американската средна класа и замине за Палестина. Може би затова, освен икономика в Чикагския университет изучава и Талмуда в Еврейския теологичен колеж на Чикаго.Започва да преподава в Университета на Чикаго,но при първата възможност през 1949 год. емигрира в новосъздадената държава Израел.Става професор в Еврейския университет на Йерусалим, а от 1956 година е директор по изследванията във фондацията „Фалк“.В това си качество е признат за основоположник на израелската икономическа школа. Благодарение на него, тя придобива световна известност.Израелски икономисти печелят и няколко Нобелови награди по икономика.
Ясната мисъл е отличителна черта,както на учителя,така и на учения Патинкин.Само в три страници от най-известния му труд –„Пари,лихва и цени“  разработва теорията си за трудовия пазар, и свързаното с нея понятие за пълно равновесие на безработицата.Това е един от най-съществените приноси в Кейнсианската икономика след Втората световна война.Връх в административната му кариера е избирането му за президент на Еврейския университет в Йерусалим.
Неговият подход при интегрирането на теорията на стойността и монетарната теория на основата на реалните баланси, са истинска класика в кейнсианската, и монетарната теория на втората половина на 20 век.
Със своите постижения, Патинкин дава пример за силата на точността,прецизността и яснотата в такава „забулена“ от неясноти област,като икономиката.
 Георги Караджов
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>