ФЛОТОВОДЕЦ

Едно от незабравимите  си есета, нобеловия лауреат по литература и голям руски поет и есеист Йосиф Бродски си припомня своя баща,който е бил военноморски офицер.Това служи като отправна точка за констатацията му, че руския военен флот е едно от най-забележителните творения на Руската империя.Основния източник за неговите командири  и моряци е била малката провинция Естония на Балтийско море.Нейна столица е бил град Ревел.Днес Ревел се нарича град Талин.Точно там развива своята забележителна дейнос,т прочутата фамилия от балтийски германци Коцебу.                                                       
Роденият във Ваймар-града на Гьоте и Шилер, August von Kotzebue свързва съдбата на фамилията с Руската империя.След като завършва право в университета на Дуисбург,той започва адвокатска практика във Ваймар.С помощта на посланика на Прусия в Русия, става секретар на генерал губернатора на Санкт Петербург, а през 1785 година президент на управлението на губерния Естония. Само две години по-късно, в
Ото Коцебу – Уикипедиясемейството му се ражда син- Otto von Kotzebue /Ото фон Коцебу/1787-1846/.Независимо, че освен дипломат и администратор,бащата е и писател, точно сина носи най-голяма слава на фамилията в Руската империя.
Като млад мичман участва в първата руска околосветска експедиция /1803-1806/, под ръководството на роднината му- знаменития Иван Крузенщерн.
Вече лейтенант е назначен за командир на брига „Рюрик“.С екипаж едва от 27 души,включително учените Йохан Ешхолтц и Адалберт фон Шамисо, той извършва едно от най-успешните околосветски плавания в историята на руския флот /1815-1818/.Сред многобройните му открития са тези на залива Коцебу и нос Крузенщерн по крайбрежието на полуостров Аляска на Чукотско море.
През1823 година, като капитан-лейтенант, командва трета руска околосветска експедиция от два кораба с основна цел, укрепване на руското присъствие на полуостров Камчатка.Експедицията прави множество открития в областта на географията,етнографията и естествената история.Коцебу подготвя  и издава подробно описание на двете си пътешествия,които са преведени на английски и придобиват световна известност и признание.Днес, на негово име е наречен и град в щата Аляска /САЩ/.
Така, знаменития флотоводец и изследовател Ото фон Коцебу прославя забележителната си фамилия и дава значителния си принос в изграждането на високия престиж, и авторитет на руския военен флот през целия 19 век.
 Георги Караджов

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>