ПРЕДПРИЯТИЕ

Какво е да направиш предприятие.Според учените хора би трябвало да започнем с неговата концепция.След това набиране  персонал,изучаване пазара…Но дългите обяснения не могат да заместят успешния пример на случили се начинания.Защото най-добрия пример за подражание е този, доказал на практика своята значимост и успех.                                                Знаете ли, кога се е случила първата руска околосветска експедиция? В началото на 19 век- 1803-1806 година. Преди нея и мореплаватели на други държави са обикаляли земното кълбо.Точно тази експедиция започва,като икономическо начинание.В началото е доклад на знаменития
Иван Крузенщерн – Уикипедиявече капитан-лейтенант от шведски произход на руска служба Иван Крузенщерн до император Александър I.В него, той обосновава необходимостта от околосветска експедиция,която да положи основите на търговията с кожи с Руска Америка /Аляска/, да установи търговски връзки с Китай и Япония, да укрепи икономическото сътрудничество с Южна Америка и провери възможностите за създаване на руска колония на територията на днешна Калифорния.
Александър е впечатлен,наред с Руската империя. С финансирането на експедицията се заема Руско-американската компания.Закупени са два английски кораба,които получават руските наименования „Надежда“ и „Нева“.През 1803 година, те отплават от Кронщад.Всички предварително поставени цели са не само постигнати,но и надминати.Експедицията се явява и истинска школа за бъдещи флотоводци. В нея участват прочутите по-късно Фадей Белингсхаузен- откривател на Антарктида и Ото Коцебу осъществил като командир още две околосветски плавания.
Откритията са многобройни.На името на Крузенщерн са наречени остров в Беринговия проход и група острови в Карско море.През 1978 година нос Крузенщерн и прилежащата към него територия в северозападната част на полуостров Аляска е обявена от президента на САЩ Джими Картър за национална историческа забележителност.
Той подготвя научната програма на околосветската експедиция на кораба „Рюрик“, ръководена от Ото Коцебу.Издадения от него „Атлас на Южното море“/1823-1826/ получава Демидовска премия.Като директор на Морския кадетски корпус има забележителен принос, в подготовката на цяло поколение руски морски офицери.
Така, предприятието първа руска околосветска морска експедиция отваря за Русия световния океан и морските търговски пътища към Азия и Америка.
Георги Караджов

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>