КОСМОПОЛИТ

Прибалтийските държави Литва,Латвия и Естония са заемали уникално място в Кралство Швецияq в годините на най-големия му разцвет.Когато стават част от Руската империяq те дават най-забележителните морски командири,моряци и инженери на Русия.Прочутият генерал Едуард Тотлебен – пълководецът приключил битката при Плевен по време на Руско-турската война в полза на Русия е латвиец по произход.По време на съветската епоха Литва,Латвия и Естония запазиха своето уникално и неповторимо място.За истински център на целия регион е призната столицата на Латвия-Рига.Аурата на този град в пост- съветското пространство може да се сравнява само с  това на Одеса в Украйна.          Рига е роден град на не една и две значими личности на нашето време.Тук е роден един от най-блестящите шахматисти на всички Михаил Тал: биография, творчество, кариера, личен животвремена, Михаил Тал.Точно тук са родени и легендарните музиканти-братята Миша и Валери Майски.Валери е прочут органист,клависинист и музиколог, но истинската световна слава на фамилията носи Миша- един от най-великите виолончелисти на нашето време. Роденият в Рига Миша Майски е съученик с великия по-късно балетист Михаил Баришников.
По покана на знаменития Мстислав Растропович, продължава музикалното си образование в Московската консерватория.На следващата година става лауреат на Московския международен конкурс „Чайковски“.Когато през 1969 година сестра му Лина Якобсон заминава за Израел,Миша е несправедливо осъден на една година  принудителен труд.
През 1972 година, съветските власти му разрешават да напусне страната и той се установява в Израел.Учи при Григорий Пятигорски в Лос Анджелес и така става единствения виолончелист на 20 век, който е учил при двамата най-големи на виолончелото  Растропович и Пятигорски.
По време на изключителната си кариера, той свири с най-големите диригенти и класически музиканти на века. През1995 година прави първия си концерт в Москва след 23 годишно прекъсване.Дъщеря му Лили става известна пианистка, а сина Саша световноизвестен цигулар.Дори правят съвместни концерти под името „Трио Майски“.Наскоро имаше концерт в България с оркестъра на БНР.
Така, космополитния град Рига дава на света великолепното трио- легендарния шахматист Михаил Тал и най-големите балетист и виолончелист на нашето време Михаил Баришников и Миша Майски.
Георги Караджов
 
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>