В КОСМОСА

Материалната и нематериална връзка на нашата планета със заобикалящата я космическа среда, в голяма степен е определяла и определя нашето развитие, и начин на мислене.Това с особена сила се отнася до „избрания“ народ във вечната книга-Библията- евреите.Затова е логично да зададем въпроса – А кой е първият евреин полетял реално в
Boris Valentinovich VolynovКосмоса.Името му е Борис Волинов- Boris Volynov /1934/ и е единственият жив от първата група съветски космонавти.
Интересно е че е роден далече от центъра на бившия Съветски съюз- в Иркутск-Сибир…Завършва школа за пилоти отново в Азия- Казахстан, завършва Авиационно училище пак в Сибир- Новосибирск.
Пътят му в космическото поприще не е от леките.Избран е за командир на първия екипаж от космонавти за кораба Восход-1,но три дни преди старта е предпочетен втория екипаж,независимо от съпротивата на главния конструктор Сергей Корольов.Разочарованият Волинов се записва в Инженерния факултет на Военно-въздушната академия „Жуковски“,която завършва със специалност пилот-инженер-космонавт.
Цяла година тренира за мисията на Восход 3,която също се проваля, когато откриват, че бащата на негов колега от екипажа е бил екзекутиран по време на Сталиновите репресии.
За първи път полита в космоса с кораба Союз-5.При завръщането си на земята едва не загива,след като серия от технически неизправности не позволяват, той да управлява спускаемия апарат.За негово щастие се „разминава“ само с няколко счупени зъба…
Вторият му полет със Союз 21 до станцията Салют също не е от лесните.Поради влошено здраве на бордовия му инженер се налага предсрочно завръщане на земята, съпроводено с нови технически проблеми и тежко приземяване на територията на днешен Казахстан.
Така, космическата одисея на първия евреин-космонавт „повтаря“ в съкратен вариант изпитанията,на които е подложен еврейския народ до достигането на своята обетована земя в Библията.
 Георги Караджов

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>