ПРЕЦИЗНОСТ

В днешното време сме потопени в много „неясна“ среда.Все по-трудно можем да се ориентираме в достоверността на информационните потоци,които ни заливат отвсякъде.Не случайно във всекидневния език навлезе термина „фалшиви новини“.
Ето защо, все повече нараства значението на друго понятие,на което сякаш не обръщаме подобаващо внимание-прецизността.А тя е толкова необходима за нашата адекватна ориентация, в днешната често флуидна и неразбираема мисъл.А дали е възможно това? Можем ли да „предскажем“живота?
Ricard Solé on Twitter: "Nicolas Rashevsky, the forgotten father of  biomathematics and mathematical history, died 45 years ago. @MatematicaHist  @Peter_Turchin… https://t.co/zProdO8iJl"Nicholas Rashevsky /Николас Рашевски /1899-1972/ се счита „ за баща на математическата биофизика и теоретичната биология“.Американският теоретичен физик от украински произход, се опитва да направи такова предсказание.Трудът му „Математическа биофизика“/1938/ поставя началото на тази научна дисциплина.
През 1930 година развива първия модел на невронните мрежи. Основоположник на топологията на биологичните системи.За първи път разработва теорията на множествата и формулировката на основата на пропозиционната логика, на йерархичната организация на организмите и човешките общества.През 60- те години прави революция в науката,като въвежда концепцията „множество от организми“,която обединява в себе си физиката,биологията и социологията.
Може би страстното желание на Рашевски да „разшифрова“ тайната на живота, е свързано със съдбата на неговото семейство.То заема страната на белогвардейското движение в руската гражданска война.След неговия разгром, поема тежкия път на емиграцията и отделянето от родината.
Първоначално, комплексния подход на Рашевски към биологията, не среща достатъчна подкрепа в научната общност.Но днес, не само учените,но и все по-широки слоеве от човешкото общество осъзнават, че за да има приемливо ниво на точност и прецизност в биологичните и социалните системи, би трябвало да се включат постиженията на науката в такива „отдалечени“ от биологията и социологията области,като математиката.
Така по един парадоксален начин комплексния научен подход се явява задължителна предпоставка за прецизността на науките за живота.
Георги Караджов
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>