Епископска базилика на Филипопол бр.248

Откриха Епископската базилика на Филипопол - снимки | Rozali.com Епископска базилика на Филипопол / Bishop's Basilica of Philippopolis -  #КамъчеПоКамъче | Миналото на Епископската базилика на Филипопол | Еп.1/2 |  Facebook

Епископската базилика на Филипопол е най-големият раннохристиянски храм в България, който датира от средата на IV в.сл.Хр.
Посетителският център Епископска базилика на Филипопол е уникален по мащабите си проект, роден от публично-частното партньорство между Община Пловдив и Фондация “Америка за България”.
Епископска базилика на Филипопол, античният предшественик на днешния Пловдив, е най-големият раннохристиянски храм в страната.
Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.
Базиликата е широка 36 м, дълга 86 м и е с впечатляваща архитектура – централен и два странични кораба, апсида, нартекс (преддверие) и атриум (открит двор) с колонади. В централния кораб се издигал украсен с мрамор презвитериум (платформа за епископа и духовенството).
Вътрешността й била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са и най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта и имат обща площ от 2000 кв.м.
https://opoznai.bg/view/goliamata-bazilika-plovdiv

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>