11 КАРНАВАЛНИ ТРАДИЦИИ БР.249

  КОИТО САМО ГЕРМАНЦИТЕ ЩЕ РАЗБЕРАТ

Карнавалът в Германия не е обикновена афера – германците изтеглят всички спирки, за да се уверят, че това е грандиозно, лудо и незабравимо събитие. Някои традиции са общи за всички карнавали в цялата страна, докато някои са характерни за конкретни региони. Ето един поглед на причудливите, щури и смешни традиции, които оставят не-германците да си чешат главите в объркване.
Различни имена
Въпреки че карнавалът се провежда в цялата страна по едно и също време, той преминава под различни имена в различни региони. Докато местните жители на Рейнланд празнуват Карнавал, хората в части от Бавария, Берлин, Саксония и Бранденбург празнуват Фаширането. В много други части на Германия, както и в други страни в Европа, туземците наричат ​​карнавала си Fastnacht.
Началната дата и час
Карнавалният сезон започва в Германия на единадесетия ден от единадесетия месец на годината (11 ноември) точно в 11.11 часа, макар че този ден е белязан от малки тържества. Причината за това не е известна със сигурност, но една теория предполага, че това може да има нещо общо с факта, че 11 се счита за närrische Zahl (безумно число).
Жени, облечени като вещици © Efraimstochter / Pixabay
Хопдиц се пробужда
На 11 ноември, 11.11 часа, Йестерът се събужда от горчичен съд и доставя отвратително, обиждащо Нарреншелте („Скорбата на Жокера“). Кметът на града често отговаря на речта, ритуал, характерен за Рейнланд. В края на карнавала, сред много драматични ридания е изгорено произведение на Йестера и останките му след това са погребани.
Карнавален джестер © Efraimstochter / Pixabay
Глупакът вика
Всеки карнавал има своя вик на Фол или Войн, който е предназначен да се хори в хор на всеки няколко минути без никаква причина. В Кьолн, разкривачите крещят Kölle Alaaf! (Да живее Кьолн!), А Дюселдорфър вика Хелау! Военният вик в части на Бавария и Северна Германия е Ахой! докато викът на избор в Берлин и Хайделберг е Хайо!
Рязане на вратовръзка
В четвъртък преди Пепелна сряда жените, облечени като вещици, откъсват вратовръзки на мъжете, на които се натъкват! В някои региони мъжете се компенсират с целувка.
Карнавална украса © Ханс / Пиксабай
Буря на кметството
През 1824 г. миещите жени на Бон сформират комитет, който да протестира срещу мъжкото господство в карнавалите. Днес жените щурмуват кметството, за да символично да заявят своето законно място по време на карнавала. Избрана принцеса на жените на шайбите представлява интересите на жените.
Büttenrede
Büttenrede е карнавална реч, изнесена на опакована публика от подиум във формата на барел от Büttenredner (оратор). Речта, изнесена в стихове за римуване, критикува страната, обществото, политиците и управниците в плачевно изражение, с щедра доза хумор.
Прасен мехур
В някои части на Южна Германия хората в клоунски костюми дразнят хората със свински мехури, висящи от пръчки, изпращайки хора да крещят и да бягат.
Карнавал “глупак” © Efraimstochter / Pixabay
 https://bul.lvltravels.com/11-carnival-traditions-only-germans-will-understand-a-667487

 

Мъжката девица

В Кьолн три важни карнавални фигури – принцът, селянинът и девицата – винаги се играят от мъже. Девицата носи спорт с гладко лице, плитки и красиви момичешки дрехи и развява целувки в тълпата.

Сламени мечки

В определени региони на Южна Германия хората се обличат в огромни мечешки костюми, направени от слама по време на карнавала. Въпреки че причината за това не е очевидна, тази традиция може да се проследи до Средновековието.

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>