ИСТОРИЯТА НА ПАРКА БУЕН РЕТИРО ЗА 1 МИНУТА бр.249

Паркът Буен Ретиро, или просто Ел Ретиро, е един от най-големите паркове в Мадрид. Името, преведено на английски, означава „Парк на приятното отстъпление“. Исторически той е принадлежал на Испанската монархия, преди да бъде превърнат в публично пространство в края на 19 век. Въпреки че е разположен точно в центъра на града, неговите големи размери и сложни алеи, засенчени от вековни дървета, предлагат перфектната обстановка за бягство от забързания градски живот. Разпространен на своите 350 декара, Ел Ретиро е популярно място за местните жители, които търсят място за отдих и да спортуват.
Първата стъпка към изграждането на Ел Ретиро е направена през 17-ти век, когато граф-херцог Оливарски дарява част от земята си на крал Филип IV. Тогава Оливарес беше решен да построи вила в помещенията, за да угоди на краля. Мястото се оказа отличен избор, тъй като беше заобиколено от дървета и по това време беше леко в покрайнините на града. Изграждането на самия парк е поръчано десет години по-късно от същия този граф-херцог, проектиран от градинския дизайнер Козимо Лоти. Езерцето “Estanque del Retiro” се превърна в важна характеристика на дизайна, заедно с други елементи на Ел Ретиро: параклисите и широките пътеки, заедно с някои от изящните му скулптури. По онова време паркът е домакин на много пиеси и опери за роялите и за техните гости и се казваше „Световното чудо на изкуството на времето“. Ел Ретиро се счита за един от последните произведения на ренесансов стил в Испания.
Ел Ретиро е домакин на няколко международни изложби, тъй като е бил отворен за публиката през 19 век. През вековете са построени няколко особености, паметници и забележителности, включително голямата статуя на крал Алфонсо XII, известният Кристален дворец, проектиран от архитект Рикардо Веласкес Боско, Фонтанът на падналия ангел и Пасео де ла Аржентина – впечатляващ „статуя пешеходна пътека“, украсена с кралски скулптури на крале, построени около 1750 година.
Днес паркът е домакин на няколко публични събития и дейности, включително годишен панаир на книги, концерти и куклени представления за деца. El Retiro предлага и зона за упражнения, различни спортни кортове и наемане на гребни лодки край езерцето. Паркът е отворен за публика през цялата година от 7 до 22 часа. През лятното време работното време се удължава до полунощ.
https://bul.lvltravels.com/history-buen-retiro-park-1-minute-page-412700

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>