МИНИАТЮРИ, МРАМОРИРАНЕ И КАЛИГРАФИЯ: ПОГЛЕД КЪМ ТРАДИЦИОННОТО ТУРСКО ИЗ КУСТВО БР.249

Традиционното турско изкуство има много аспекти, включително произведения на изкуството от метал, стъкло, дърво и кожа, както и ръкописни книги, лампи и дърворезба. Въпреки това традиционното изкуство на миниатюри, мрамориране и калиграфия са едни от най-известните. Върнахме се назад във времето, за да проследим историята на тези уникални визуални форми на турското изкуство.
Миниатюри
Миниатюра или картина в рамките на осветена книга или ръкопис е една от най-популярните форми на традиционното турско изкуство, което има своите корени в Османската империя. Миниатюрите обаче са свързани и с персийската миниатюрна традиция, както и с влиянията на китайското изкуство. По време на османската ера ателиетата, в които художници са работили върху този уникален визуален стил, са били наречени Nakkashanes, тъй като миниатюри са наричани nakish на османски турски. По време на управлението на Сюлейман Великолепни и Селим II, миниатюрите преживели своя златен век с Накаш Осман сред един от най-важните живописци през този период. Миниатюрите бяха съставени от смели цветове като ярко червено, зелено и алено, които бяха направени от смлени прахови пигменти, смесени с яйчен белтък или разредена дъвка арабски. Сцените, изобразени в произведенията на изкуството, често включваха сливането на различни времеви периоди, като следиха внимателно контекста на книгата, която изобразяваха.
Османска миниатюра © Bilkent University / Wikimedia Commons
мрамориране
Известен като ебру, смята се, че мраморът е изобретен в Тукистан от 13 век и е присъствал в Китай, Индия, Персия и Анатолия. По време на Селджукската и Османската империи мраморът е бил използван за украса на книги, както и на официални постановления и документи. По време на своя разцвет се усъвършенстват нови форми и техники на мрамориране и Турция се превръща в център на тази конкретна форма на изкуството до 20-те години на миналия век, когато магистралните работилници са обичайна гледка в истанбулския квартал Беязит. Художествената форма на мрамориране се определя от създаването на цветни шарки чрез оросяване и щателно четкане на цвят върху тиган с вода с масло. След това моделите се прехвърлят на хартия с красиви творения, които са различни всеки път.
 https://bul.lvltravels.com/miniatures-marbling-read-814426

 

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>