Терапията със смях: лечението на смеха5 минути бр.249

Терапията със смях: лечението на смеха
Трудностите изчезват, когато пеете, танцувате или се смеете. Терапията със смях е стратегия, която се използва все повече и повече. Помага на пациентите със здравословни или емоционални проблеми.
Този метод, за който ще говорим днес е доста модерен. Реалността обаче е, че смехът е помогнал за излекуването или решаването на всякакви трудни проблеми от началото на човечеството.
Научете повече в тази статия.
Терапията със смях в историята
Човешките същества са се смеели от времето, в което са живели в пещери и са се учили как да правят огън. И все пак идеята, че смехът помага при лечение и влияе на тялото се е появила известно време след това.
Например в Китай тези, които следват философията на Тао са учели хората кака да се усмихват. Казват, че усмихването гарантира щастие, здраве и дълголетие. В резултат на това се препоръчва усмихването няколко пъти на ден.
През Средновековието шутовете в кралския двор не са забавлявали само краля. Смятало се е също така, че са били необходими за подпомагане на храносмилането.
От 16-ти век някои философи, лекари и психолози, включително Имануел Кант говорят за явлението, че смехът е психосоматичен феномен. Казват, че освобождава тялото от отрицателна енергия. В резултат това помага да живеете.
Терапията със смях се използва от векове
Когато избухвате в смях използвате между 100 и 400 мускули.
Да се смеем е добро за емоционалното и физическо здраве. Това също е един от основните начини, които хората използват, за да излязат от неудобна ситуация.
Знаете ли, че сте се смели до 300 пъти на ден, когато сте били дете? С течение на времето това намалява и продължава, докато стигнете момент, в който не се смеете въобще.
Въпреки това, доброто чувство за хумор увеличава защитата ви. Това ви позволява да се справите с проблемите си. Смехът е една от основните пречки за стрес, нерви и заболявания.
Ако се смеем, усещаме щастие и виждаме нещата по различен начин.
Терапията със смях и нейните ползи
Това е терапевтичен процес, който използва смеха заедно с други помощни средства. Те ви помагат да се чувствате пълноценни, щастливи и доволни. Освен това, само с 20 секунди смях тялото ви върши същата работа, сякаш е направило 3 минути аеробни упражнение.
Терапията със смях освобождава физическото и емоционално напрежение.
Срещите за терапия със смях се провеждат в групи. Те следват предложенията от специалисти.
Те използват игри, танци, телесни изражения и дори масажи. Идеята е, че всички участници се освобождават от своите задръжки и се смеят, колкото може повече.
Терапията със смях и нейните ползи
Това също така действа за отпускане на мускулите, за отстраняване на напрежението и насърчаване на естествения, спонтанен смях.
Непорочните вицове или “лудории”, правени в тези сесии помагат на възрастните. Те ги насърчават да приемат смеха като начин на живот и особено като форма на изразяване.
Някои упражнения в терапията със смях, направени в група включват:
  • Надуване на топка. С всяко вдишване се отървавате от нещо негативно.
  • Танцуване с балон, завързан за обувките.
  • Практикуване на различни нива смях (от лек до много силен).
  • Гъделичкане на партньора.
  • Слушане на смях на дете (който е силно заразен).
Предимства на смеха
Все още не искате да започнете терапията със смях? Ако имате нужда от още поощрения, за да вземете решението, обърнете внимание на следните предимства на смеха:
1. Той ви укрепва
Не говорим да имате повече мускули. Вместо това говорим за лечение на болести.
Ако страдате от студени ръце или крака, смехът е дори по-добър от ръкавици или чорапи! Този навик повишава вътрешната ви топлина, окислява тъканите и ускорява заздравяването на рани или заболявания.
Терапията със смях и връзката й с болестите
Той също така укрепва имунната система, предпазва от сърдечни заболявания и стабилизира метаболитните функции.
Ако това не е достатъчно, смехът помага за прочистването на артериите от мазнини (ако страдате от холестерол). Той също така стимулира производството на ендорфин в мозъка и балансира хормоналната система
2. Той изчиства ума
Когато се смеете, оставяте грижите зад гърба си. Освен това улеснявате намирането на решение на вашите проблеми. Това включва осъзнаването, че ситуация, която няма да ви позволи да спите, не е толкова сложна, нито толкова сериозна.
В резултат смехът намалява стреса, безпокойството и нервите. Това засяга качеството на живот, вашите взаимоотношения и разбира се вашето здраве.
3. Той ви подмладява
Бръчките, които се появяват отстрани на устата и очите ви, не са толкова важни. Това е така, защото те са знак, че сте имали добри моменти в миналото.
Кожата ви ще бъде много по-отпусната. Няма да имате акне, нито признаци за преждевременно стареене. И трябва само да се наслаждавате на много смях всеки ден! 
4. Той помага да се отървете от лошите неща
Много пъти създаваме тривиални проблеми. Падаме на улицата, интернетът на телефона не работи, преспали сте, изгаряте пръста си при готвене … тези малки неприятности се трупат.
Вместо да се ядосвате, защо не се пробвате да се смеете на ситуацията?
Ще видите нещата по различен начин. Освен това, ще осъзнаете, че всичко има решение.
Преди всичко благодарение на смеха, ще разберете, че лошото настроение е само един от пътищата, които можете да предприемете, когато се случи нещо … но не единствения.
https://zdraveikrasota.bg/terapiyata-sas-smyah-lechenieto-na-smeha/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>