ФАМИЛИЯ

Фамилията е основна градивна единица на едно  общество.Историята показва, че обществените промени,които разрушават фамилните и семейни ценности не водят до нищо добро.Една от мечтите на поколения българи е България да стане Швейцария на Балканите.Защо и до днес, ние не сме изпълнили тази своя мечта?.
Може би, защото  името родовата памет и семейната история са в основата на швейцарското общество ,за разлика от българското.
download (19)Луи Алберт Некер де Сосюр /Necker de Saussure/ 1786-1681/ e швейцарски кристалограф и географ, роден в Женева..Баща му Жак Некер е професор ботаник.Името може би ви е познато.Той е племенник и съименник на прочутия банкер и финансист Жак Некер.Неговото отстраняване,като френски финансов министър от крал Луи XVI, възпламенява Френската буржоазна революция.
Негова леля е Албертин Некер де Сосюр Тя е известна швейцарска писателка и образователен деец и дъщеря на Хорас де Сосюр-прочут женевски геолог, метеоролог,физик,алпинист и изобретател.Албертин става една от първите защитнички на правата на жените в световната история.Благодарение на баща си се запознава с някои от най-големите учени на нейното време- Лавоазие,Бертоле, Гитон дьо Морво,Фуркроа..Брат й Никола е известен химик и един от първите изследователи на фотосинтезата.
Луи Алберт Некер завършва Женевския университет и специализира в университета на Единбург /Шотландия/. 1841 година се завръща в Шотландия от родната си Швейцария и се заселва на остров Скай.Там интересите му се променят от геологията и кристалографията към астрономията.Започва да изследва Северното сияние.Заедно с приятеля си, гласиолога Джеймз Форбс прави първата точна карта на планинската верига Куилин на острова.Изработва класификация на минералите. Страстен орнитолог, той създава колекция от птичи видове.
Ако изследваме историята и заниманията на фамилията Некер де Сосюр, можем да проследим развитието на науката и обществения живот в Европа през целия 19 век.Някои от нейните представители имат значим принос в това развитие.Тяхното дело се познава,оценява и съхранява в днешна Швейцария..
Некер де Сосюр е само една от известните швейцарски фамилии.Фамилиите са едни от основните фундаменти,на които стъпва модерната швейцарска държава и наука.Трябва ли тогава да се учудваме че точно в Конфедерация Швейцария ефективно и резултатно се прилага института на референдумите.
Може би, защото високото ниво на социално съзнание и ангажираност на швейцарците се дължат, и на натрупания, и съхранен безценен опит на техните предци.
Казват,че знанието не носи щастие,но то е необходима предпоставка за качественото упражняване на гражданските права.
Автор: Георги Караджов

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>