ОТКЛОНЕНИ

В планината, мнозинството от хората предпочитат отъпканите пътеки.В политиката, казват, предпочитани са ясните и разбираеми послания…Най-гледани в кината и телевизиите са блокбастърите- филмите,в които  ясно разграничаваме добрите и лошите герои и разбира се накрая добрите побеждават…

В духовния и интелектуалния свят, мислителите със свое собствено мнение също не се радват на най-голямо разбиране, и одобрение сред „широките народни маси“.Но дали пренебрегването на гледната точка е най- подходящия начин да се „справим“ с различието.
Ако заобиколим една пропаст това не означава, че тя престава да съществува.А често „пропастите“ в човешкото съзнание водят до дълготрайни негативни последици, върху развитието на човешкия род. 
 КЮНГ ХансДо съвсем скоро не бях чувал за Ханс Кюнг /Hans Kung/1928-2021/.Забележителният швейцарски католически свещеник,теолог и автор някак бе „убягнал“от вниманието ми.Въпреки че живо се интересувам от въпросите на духа.
Може би защото,след като е ръкоположен за католически свещеник, започва научната си кариера в не „най-известния“ германски университет- този в Тюбинген. Или защото е бил само „теологичен съветник“ на епохалния II Ватикански събор,който прави революция в доктрината и практиката на католическата църква.
През 1978 година , след като отхвърля доктрината за „папската непогрешимост“, му е забранено да преподава,като католически теолог.Въпреки това продължава да бъде професор по екуменическа теология, в университета на Тюбинген до пенсионирането си през 1996.За всеобща изненада, остава католически свещеник до края на живота си.Поддържа духовната същност на религията,но се противопоставя на традиционното догматично християнство.Изключителното му произведение- „Християнството и световните религии-пътища на диалога с Исляма,Хиндуизма и Будизма“/1986/, предизвиква истинско духовно земетресение в световен мащаб.
Подписва посланието- „Църквата 2011- Нужда от Ново начало“.
Биографията му е преведена на 39 езика.Избран е за почетен доктор на много университети.На името му е наречен дори астероид….
Излиза,че дори духовното отклонение може да упражнява значимо влияние, в нашия твърде унифициран свят.
 Автор:  Георги Караджов      
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>