ИНТЕГРИТЕТ

 В нашия век на специализацията ,най-много се ценят тесните специалисти.От всички средства за масова информация, ни залива строго специфична, високо професионална и …трудно разбираема за широката публика информация…Защото не е във възможностите на всеки да навлезе в истинската дълбочина на определена тема и да разбере нейното съдържание…Кой знае…може би, това е една от причините за дистанцирането на широката публика от обществения живот.
Защото, за да увлечеш хората е необходимо да говориш на разбираем за тях език, дори по най-трудно разбираемите теми.Но затова е необходима наистина широка обща култура, дълбоко познаване на материята,всеобхватен поглед върху дискутирания проблем, характер- накратко- личност със силен интегритет.
Николай из Флюэ — Википедия Николос от Флюе /Nicholas of Flue/1417-1487/ е една от най-забележителните религиозни и духовни фигури на Швейцария.Той е обявен и за неин духовен защитник. 
Забележителното при него е,че той не е просто поредната духовна фигура в швейцарската история.Необичаен е пътят,по който стига до големите духовни прозрения.
Започва живота си,като фермер, за да се превърне във военен лидер, депутат в Националното събрание, съветник, съдия и представете си…мистик.
Сякаш, успешната му кариера в земния му живот, го подготвя за служение на отечеството от по-друг порядък- този на духа. И във всички свои битности прави впечатление на съвременниците си, като личност с изключителен морален интегритет.
Нещо много рядко във време,когато Европа се разкъсва от религиозни, политически и икономически войни.Може би не случайно- „уморен“ от недъзите на заобикалящия го свят се превръща в отшелник и аскет.
Но,въпреки всичко, материалния свят не оставя на мира брат Клаус /духовното име,с което е известен/.С неговото решаващо посредничество е предотвратена война между швейцарските кантони….
Поредното доказателство, че едва ли има по-голяма сила от моралния интегритет и сила на голямата личност.

  Автор: Георги Караджов   

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>