ДИАЛОГ

Смятам,че съществена част от сблъсъците в днешния свят се дължат на липсата на диалог.Сякаш човешката психика трудно приема тезите на другия човек.Не само това-,често дори нямаме търпението да се изслушваме.А как тогава можем да живеем заедно и да си сътрудничим?.Това в още по-голяма степен се отнася до въпросите на вярата и веротърпимостта.
Kurt Koch, bishop of Basel, Switzerland, pictured at a press conference in  Basel, Switzerland, Monday, 3 July 2006. The bishops of Basel, Strasbourg  and Freiburg took a clear opponent position to medicideKurt Koch /Курт Кох/1950/  е швейцарски католически кардинал.Завършва прочутия университет Лудвиг-Максимилиан в Мюнхен.Защитава докторат по теология в университета на Люцерн /Швейцария/.Трудно е да предположим защо обещаващия млад учен решава да стане католически свещеник.  
Но е факт че получава висока оценка за своите способности. През1995 година е назначен за епископ на Базел,а следващата 1996 получава епископска хиротония лично от папа Йоан Павел II.
През 2006 година .получава световна известност, когато подкрепя мюсюлманите да строят минарета в Швейцария.Но също толкова остро поставя въпроса за по-голяма религиозна свобода, на християните в мюсюлманските страни.
Тази позиция, не го спира да подкрепи важен документ на Конгрегацията за вярата, която показва разликата между икуменическите цели на католиците и православните от една страна, и тези на протестантите от друга.
Папа Бенедикт XVI назначава Кох за президент на Папския съвет за насърчаване на християнското, единство на мястото на прочутия кардинал Валтер Каспер.
Кох е начело на делегация на Ватикана, която гостува на Вселенския патриарх на Константинопол Вартоломей I, за празника на св. Андрей през 2010 година.Той е и най-важната фигура във Ватикана, по въпросите на отношенията на католическата църква и евреите.Кардинал Кох  е и един от кардиналите избрали папа Франциск.
Кардинал Кох днес води диалога на католическата църква, със съвременния свят
 Автор:  Георги Караджов      
 
 
 
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>