10 семейства носителки на Нобелова награда в областта на науката бр.255

двойки баща син в областта на науката, носители на Нобелова награда

Нобеловата награда е най-престижната награда за интелектуални постижения в света. Въпреки че имаше няколко противоречиви пренебрегвания , малцина също така спечелиха множество награди . Това е списък с 10 известни семейства на Нобелови лауреати в света.

Семейство Кюри

Може би вече знаете, че Мария Кюри и Пиер Кюри са спечелили заедно Нобелова награда по физика. Дъщеря им Ирен Жолио-Кюри получи наградата по химия, споделяйки я със съпруга си Фредерик Жолио-Кюри.
Мария Кюри е удостоена с още една награда за работа по химия, като по този начин семейството им е на пет Нобелови награди.

Нилс и Ейдж Бор

Този дует баща и син е носител на Нобелова награда за физика съответно през 1922 и 1975 г. Нилс Бор беше награден за заслугите си в изследването на атомната структура, а Аге Бор спечели за описание на структурата на атомното ядро.
баща син niels bohr aage bohr нобелова награда ден на бащата
Кредит: Научна фотобиблиотека

Раман и отвъд него

През 1930 г. CV Раман става първият индийски лауреат на Нобелова награда по физика. Неговият племенник Субраманян Чандрасекар е награден през 1983 г. за обяснение на еволюцията на звездите. През 2009 г. друг тамилианец Венки Рамакришнан спечели наградата само този път по химия.

семейство Томсън

Джей Джей Томсън получи Нобелова награда по физика през 1906 г. за откриването на електрон, първата открита субатомна частица. Синът му Джордж Пейджет Томсън е признат от Нобеловия комитет през 1937 г. за това, че е показал, че електронът се държи като вълна.

Артър и Роджър Корнберг

Роджър е само на 12 години, когато вижда как баща му Артър Корнберг получава най-желаната награда през 1959 г. След това, 47 години по-късно, Роджър печели Нобелова награда по химия за обяснение как информацията се копира от ДНК в РНК.

семейство Ойлер

Ханс фон Ойлер-Челпин, далечно свързан с математика Леонхард Ойлер, е биохимик, който печели Нобелова награда за химия през 1929 г. Синът му Улф фон Ойлер е физиолог, който печели наградата по медицина за работа върху невротрансмитерите.

Мане и Кай Зигбан

Този дует баща и син беше експерт по спектроскопия. Ман Зигбан спечели Нобелова награда по физика за пионерска работа, извършена в рентгеновата спектроскопия. Докато неговият син Кай Зигбан спечели същата награда за разработване на нов метод за електронна спектроскопия.

Семейство Браг

Уилям и Лорънс Браг са удостоени съвместно с Нобеловата награда за 1915 г. за заслугите си в анализа на кристалната структура с помощта на рентгенови лъчи. Лорънс досега е най-младият лауреат по физика. Дуото баща-син има и кристал, кръстен на тяхно име – Брагит.

Мей-Брит Мозер и Едвард Мозер

Семейство Кюри не са единствените двойки, които са спечелили Нобелова награда. През 2014 г. Едвард Мозер и Мей-Брит Мозер получиха наградата по медицина за откриването на мрежови клетки. Това са неврони, които осигуряват координатна система на мозъка и по този начин помагат на животното да се ориентира в пространството.

Карл Фердинанд и Герти Кори

Друга двойка носителки на Нобелова награда: Герти Кори беше третата жена, спечелила Нобелова награда за наука. Двамата биохимици споделят наградата за медицина от 1947 г. за откриването на гликоген.
https://www.wondersofphysics.com/2021/06/nobel-prize-winning-families.html

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>