ДИАЛОГ

 Съществена част от сблъсъците в днешния свят, се дължат на липсата на диалог.Сякаш, човешката психика трудно приема тезите на другия човек.Не само това,често дори нямаме търпението да се изслушваме.А как тогава можем да живеем заедно и да си сътрудничим?.Това в още по-голяма степен се отнася до въпросите на вярата и веротърпимостта.
File:RPP Kurt Koch (Kardinal) cut.jpg - Wikimedia CommonsKurt Koch /Курт Кох/1950/  е швейцарски католически кардинал.Завършва прочутия университет Лудвиг-Максимилиан в Мюнхен.Защитава докторат по теология в университета на Люцерн /Швейцария/.Трудно е да предположим, защо обещаващия млад учен решава да стане католически свещеник.  
Но е факт, че получава висока оценка за своите способности. През 1995 година е назначен за епископ на Базел.А следващата 1996 получава епископска хиротония, лично от папа Йоан Павел II.
През 2006 година получава световна известност, когато подкрепя мюсюлманите да строят минарета в Швейцария.Но също толкова остро поставя въпроса за по-голяма религиозна свобода на християните в мюсюлманските страни.
Тази позиция не го спира да подкрепи важен документ на Конгрегацията за вярата, който показва разликата между икуменическите цели на католиците и православните от една страна и тези на протестантите от друга.
Папа Бенедикт XVI назначава Кох за президент на Папския съвет, за насърчаване на християнското единство, на мястото на прочутия кардинал Валтер Каспер.
Кох е начело на делегация на Ватикана, която гостува на Вселенския патриарх на Константинопол Вартоломей I ,за празника на св. Андрей през 2010 година.Той е и най-важната фигура във Ватикана, по въпросите на отношенията на католическата църква и евреите.Кардинал Кох,  е и един от кардиналите избрали папа Франциск.
Кардинал Кох днес води диалога на католическата църква със съвременния свят.
 Автор: Георги Караджов 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>