Кой от двама ви е шефът във връзката? бр.254

баланс връзка

Снимка: iStock
Кой води парадът и кой го следва? Кой носи панталоните? Кой от вас дърпа шейната?
Единият винаги решава всичко, другият позволява да се налагат решения. Единият организира, другият следва. В подобна връзка сме склонни да вярваме, че партньорите се допълват, но има тънка линия между баланса и вечната борба за власт.
Как да разберете дали връзката е все още здрава? Секс терапевтът Вероник Ларивиер прави равносметка пред Noovomoi.
Доминиращи хора
Доста трудно е да се установи типичен профил на доминанта, тъй като има много вариации на тази личност. Освен това доминиращите хора са от всякакъв пол. Има толкова много хора, които организират всичко, без да остави и капка инициатива за техния съпруг/а, тъй както има хора, които мислят, че знаят всичко и имат вярната гледна точка във всеки спор. От двете страни това търсене на власт обикновено крие страх от загуба на контрол: намиране на баланса в това как другият е под техен контрол.
 
баланс връзка двойка
Снимка: iStock
 
Погледнато отвън, доминантът създава впечатление за по-свободен, независим и отпуснат, но това съвсем не е така. Страхът му да не бъде изоставен го кара да реагира по този начин. Той или тя несъзнателно се опитва да балансира тази връзка, като намалява жестовете си на привързаност към другия, но това поведение само я/го поставя в порочен кръг.
Доминирани хора
Доминираните темпераменти, от друга страна, предпочитат да бъдат обгрижвани, вместо да живеят с послествията от лошо решение. Усещат чувство за сигурност, когато другият ги насочва. Тези хора са склонни да имат ниско самочувствие и се чувстват неспособни да вземат решение. Имат неконтролируем страх да не разочароват партньора си . Много често тези хора страдат от емоционална зависимост, която им пречи да заемат мястото си в двойката от страх да не обидят другия.
 
баланс връзка двойка
Снимка: iStock
Доминираните обичат другия по непропорционален начин. Понякога доминирания човек става изключително тревожен при най-малкия признак на отчуждение от другия партньор. Ежедневният им живот се основава на важността на непрекъснатото спечелване на другия и всичко това може да стане много тежко в дългосрочен план. На пръв поглед изглежда, че са жертвите, но често те са тези, които тласкат връзката към тази посока. Доминиращият и доминираният имат едно общо нещо: страха да бъдеш изоставен. Следователно връзката, която се установява между тези партньори, е организирана около взаимна зависимост, при която загубата на баланс е обещана.
Реалността е, че колкото по-дълго чакате, преди да поставите под въпрос този дисбаланс, толкова по-голяма ще става разликата между вас и партньора ви. Очевидно е, че най-доброто решение е никога да не установявате този вид връзка и да оставите на другия справедливо пространство в двойката. Имате ли много умения в организирането на пътуване? Добре е да поемете юздите за следващата ваканция, но да отдадете гордо място на предложенията и идеите на другия. Усещате ли, че общият ви бюджет има пропуски, но не смеете да говорите за това от страх, че другият ще реагира зле? Не се страхувайте да отстоявате себе си: ключът е в дискусията, където активното слушане и увереността са ключови.
https://www.edna.bg/pod-zavivkite/koj-ot-dvama-vi-e-shefyt-vyv-vryzkata-4666500

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>