Крайният ум бр.255

Крайният ум
Вселената е твърде голяма, за да може всеки ум да зачене напълно. Спиноза разбра, че безкрайното не може да бъде разбрано напълно чрез ограничен ум. Това е така, защото Вселената е твърде голяма, за да разбере, че човешкият ум е създал инструменти като време и мярка, за да разбере съществуването. Дори с режими като време, мярка и число, има много неща, които човешкият ум все още не разбира за същността на Вселената и нейната същност.
Спиноза се опита да отговори на това затруднение, като използва Бог като общ фактор във всички неща, доказвайки, че всъщност не може да има части от нещо, което е пълно в своите части и винаги е било и ще бъде. Ако Вселената е безкрайна, което Спиноза смята, че трябва да бъде, тогава трябва да следва, че само едно вещество може да бъде последователно навсякъде. Ако в природата имаше множество вещества, тогава Вселената може да не е в състояние да продължи по същия начин, защото промените в веществата могат да нарушат моделите на природата. Спиноза определя Бог като притежаващ безкрайни атрибути, което следователно дава на природата на Вселената безкрайни атрибути.
https://www.yoair.com/bg/blog/a-philosophers-search-for-infinite-truth-in-metaphysics/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>