10 невероятни факта за Норвегия бр.255

Фиордите, планините и северното сияние на Норвегия са известни по целия свят. Но освен очевидното, колко наистина знаете за тази скандинавска страна?
С тези факти за Норвегия, нека научим повече за нейната история, география, култура, хора, икономика и много други интересни факти.
Норвегия не се казва Норвегия!
Норвегия – или по -точно Кралство Норвегия – има две официални имена. И никое от тях не е „Норвегия!“
Двете официални имена на страната са Norge и Noreg, в зависимост от това кой писмен стандарт на норвежкия език използвате (Bokmål или Nynorsk). Norge е по -често срещаният, който можете да видите, докато пътувате наоколо.
„Норвегия“ е име, дадено на региона от англосаксонците чак в края на 800-те години. Това се превежда като „северен път“ или „път, водещ на север“, позовавайки се на брега на Атлантическия океан на страната.
Най-дългият тунел с света се намира в Норвегия
С удивителни 24,5 км дължина, тунелът Lærdal е най-дългият в света.
Дизайнът му се възхищава целия свят, тъй като включва функции, които помагат да се управлява психическото напрежение на шофьорите. На всеки 6 км има пещера за разделяне на участъци от пътя. Осветлението варира в тунела и пещерите, за да наруши рутината и да осигури разнообразна гледка.
Във всеки край камерите отчитат броя на колите, които влизат и излизат. Това помага да се осигури бърза реакция в случай на злополука или повреда.
Норвегия има и една от най-големите тунелни мрежи в света със своите над 900 пътни тунела, с обща дължина над 800км! Тунелната инфраструктура е толкова грандиозно създадена, че дори не е необичайна гледка да видите кръгови кръстовища в тунели, които се разклоняват към други тунели…
Нобеловата награда за мир се присъжда в Осло
 
Норвежката столица е гордото място за церемонията по връчването на Нобелова награда за мир всяка година (само с няколко изключения) от 1901 г. Другите Нобелови награди за химия, литература, физика и физиология или медицина се присъждат в Стокхолм, Швеция.
Това се дължи на желанието на Алфред Нобел, шведския химик, който завещава богатството си, за да създаде наградите след смъртта му. Никой не е сигурен защо е избрал Норвегия за наградата за мир.
Доходите и богатството на всички жители са публично достъпни
Всеки, който живее в Норвегия, има публикувани три цифри в годишната си данъчна декларация: годишния им доход, платеният данък върху дохода и общото богатство. Да наистина!
До 2013 г. тези данни бяха напълно отворени и търсени от всеки. Днес човек може да види дори кой е потърсил неговите данни.
Мисълта зад тази концепция е, че укриването на данъци става много по-трудно за осъществяване. Ако записвате ниски доходи, но се движите с чисто нова Tesla, властите ще станат подозрителни. И споменавайки Tesla – в Норвегия може да проверите отново съвсем свободно номера на всеки един автомобил, да разберете кой е собственика му, колко други автомобила притежава, кога последно е сменено маслото им, какви гуми имат, кога са минали преглед и т.н.т.
Откритият характер на тези данни също е една от причините за норвежките медии да е толкова лесно да изготвят своите годишни списъци с най-богатите хора в Норвегия и най-големите данъкоплатци в страната.
Рекламите за деца до 12 години са забранени
Ако сте родител, който в края на всеки епизод на любимото детско филмче на детето ви хваща дистанционното, за да превключи на друг канал, само и само детето ви да не види рекламата на нова кукла с истински сълзи, раница с Пепа или дори селфи стик за Тик-Ток, вече трябва да ви е станало ясно какво имаме предвид.
 
Всички детски програми в Норвегия за деца до 12 годишна възраст не излъчват реклами, които насърчават закупуването на продукти за деца. Също така радио предаванията нямат право да излъчват таргетирани към децата ви реклами, дори ако става дума за детска паста за зъби.
И докато сме на тема деца – Първият комисар по въпросите на децата(детски омбудсман) е назначен в Норвегия през 1981 г.
Норвегия има повече от 450 000 езера
Много от тези езера са малки, но все пак 450 000 езера! Разделено на общото население на Норвегия, има езеро за всеки дванадесети човек в страната.
България може да се похвали с 400 езера.
Норвежката полиция не носи оръжие
Норвежките полицаи не носят огнестрелно оръжие. Те го държат заключено в специални сейфове в автомобилите си, които се отключват само в краен случай.
За 2020-та година в Норвегия са убити 31 души, а през Май месец тази година в медиите беше обявено първото убийство за 2021-ва година.
Едни от най-ниските нива на престъпност в света се наблюдават в Швейцария, Дания, Норвегия, Япония и Нова Зеландия. Всяка от тези държави има много ефективни правоприлагащи органи, а Дания, Норвегия и Япония имат някои от най-рестриктивните закони за оръжията в света, като дори притежанието на лютив спрей е забранено със закон.
Затвор с хотелска стая
Норвежките затвори са известни като едни от най-добрите и хуманни в света. И да, това което виждате на снимката долу е затвор с максимална сигурност – килия с всички нужни удобства, общи части за отдих, обща кухня, в която осъдените пазаруват от магазин в затвора със средства изкарани от работата им там и си готвят сами, храната която желаят.
 
Норвежката система за наказателно правосъдие се фокусира върху принципите на възстановителното правосъдие и рехабилитацията на затворници. Поправителните заведения в Норвегия се фокусират върху поддържането на ареста на нарушителя и се опитват да го направят функциониращ член на обществото. Норвежките закони забраняват използването на изтезания и други жестоки, нечовешки или унизителни маниери като наказание. Условията в затворите отговарят на международните стандарти и правителството разрешава посещения от всички наблюдатели на правата на човека по всяко едно време. Системата се счита за прозрачна и затворниците се представляват от омбудсман, длъжностно лице, назначено да разследва жалбите на отделни лица срещу публичните власти.
Алкохол
Едно ще ви кажем със сигурност – Норвегия не е място за алкохолен туризъм.
Единствената компания, на която е разрешено да продава напитки, съдържащи алкохолно съдържание над 4,75% в Норвегия е държавна собственост и продажбата на алкохол е строго регулирана със закон. Ако искате да си купите бутилка уиски ще трябва да се наредите на опашка на един от малкото магазини наречени Vinmonopolet.
Основната цел на Vinmonopolet е отговорно да извършва дистрибуцията на алкохолни стоки, като същевременно ограничава мотива за частна икономическа печалба от алкохолната индустрия. Също толкова важна е социалната отговорност на Vinmonopolet за предотвратяване на продажбата на алкохол на непълнолетни и видимо в нетрезво състояние клиенти.
Също така чрез Vinmonopolet държавата държи монопола върху производството и търговията на дребно на някои или всички алкохолни напитки като бира, вино и спиртни напитки.
„Правото на достъп“
Дивият къмпинг в Норвегия е заложен със закон! Традиционното право на достъп се запазва от древни времена и от 1957 г. също е част от Закона за отдих на открито.
 
В Норвегия можете да ходите почти навсякъде, където пожелаете, без значение дали става дума за частна или държавна територия. Отдихът на открито се превърнал в основна част от националната идентичност и е установен със закон. Вие сте свободни да се наслаждавате на чудесната природа и да вдишвате колкото искате чист въздух – стига да вземете боклука си и да проявите уважение към природата.
https://naedin.click/norway-facts/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>