Български олимпийски успехи: бр.255

 „По-бързо, по-високо, по-силно” в цветовете на 

българския трибагреник

Иванка Христова е непобедима в сектора за тласкане на гюле на Олимпиадата в Монреал през 1976 г. и става първият български олимпийски шампион в леката атлетика.
Снимка: www.bgolympic.org
Леката атлетика е основна част от Олимпийските игри от тяхното създаване в античността. Древните игри включвали спринт с дължина от около 192 метра, а запазени данни за победителите в това състезание датират от 776 година преди Христа. Според историците това е и годината, през която са проведени първите Олимпийски игри. Векове по-късно, след възраждането на модерната олимпиада през 1896, България успява да завоюва слава на най-престижния форум на планетата и в този атрактивен спорт.
Въпреки че България е сред 14-те страни, който участват на първата съвременна олимпиада, проведена само 18 години след Освобождението от османско владичество, страната няма представител в лекоатлетическите дисциплини. Българските лекоатлети дебютират на олимпиадата в Париж през 1924 г. Четирима състезатели представят страната през тази година. Това са Любен Карастоянов, Кирил Петрунов, Антон Цветанов и Васил Венков.
В сравнение с останалите спортове обаче, развитието на леката атлетика в България остава бавно. През 1938 година се провежда първият конгрес на Българския лекоатлетически съюз и се отчита броят на неговите членове. Те са общо 459 младежи и 23 девойки, а само 120 от тези спортисти са над 18 години. Но чак след Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година светът започва да говори с възхищение за българските лекоатлети. В Германия Диана Йоргова печели сребърен медал в дисциплината скок на дължина, а Йорданка Благоева е втора в скока на височина. И двете състезателки остават само на сантиметър от златото. През същата година Василка Стоева печели бронзов медал в хвърлянето на диск. Иванка Христова допълва българският женски триумф с бронз в тласкането на гюле.
Йорданка Благоева

Йорданка Благоева
 https://bnr.bg/radiobulgaria/post/100230763/bylgarski-olimpiiski-uspehi-po-byrzo-po-visoko-po-silno-v-cvetovete-na-bylgarskiya-tribagrenik

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>