Какво е социална антропология? бр.256

 Социалната антология е област на изследване, която се фокусира върху обществото и социалните институции. Социалният антрополог се интересува от по-задълбочено разбиране на социалната структура и връзката между различните социални институции. Както всички знаем, обществото се състои от различни социални институции. Те са семейството, образованието, политиката, религията и икономиката. Всяка институция има специфична роля в обществото и допринася за поддържането на социалния ред по един или друг начин. Социалният антрополог е силно заинтересован да разбере ролята на тези институции, тяхното естество и връзката, която те имат с други институции.
Социалната антропология като дисциплина се възпитава главно във Великобритания. Той е повлиян от интелектуалните течения на Франция. В социалната антропология една от основните техники, които се използват, е наблюдение на участниците. При наблюдение на участниците антропологът не просто отива в областта на изследванията и събира информация. Напротив, той става част от обществото, което е неговото изследователско поле. Това му позволява да придобие по-широко разбиране за обществото и различните социални връзки, които съществуват в това конкретно общество.Социалната антропология предоставя предимно качествени данни на изследователя; това е така, защото изследователят изследва в богати задълбочени данни, което му позволява да разбере социалната структура и връзката между социалните институции. След като приключи теренното проучване, антропологът прави етнография. Етнографията е дълъг задълбочен разказ за конкретното общество, неговата структура, взаимоотношения и социални институции.
https://bg.differencevs.com/6855323-difference-between-social-and-cultural-anthropology

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>