Какво е културна антропология?

За разлика от случая със социалната антропология, където се набляга на изучаването на обществото, в културната антропология акцентът е върху културата на едно общество. Това може да включва изучаване на поведенчески модели, език, обичаи, ритуали, закони, идеали, изкуства и др. Културният антрополог е нетърпелив да научи и разбере различните култури на хората. Както знаем, в нашия свят днес съществуват различни типове общества. В тези общества съществуват различни култури. Тези култури са много различни една от друга и формират живота на хората в обществото.
Културният антрополог обръща внимание на тези култури. Той изучава уникалните елементи на културата, като специфични ритуали, които хората имат, и разбира субективното значение, което хората придават на тези ритуали. След това той се опитва да анализира тази субективна интерпретация по обективен и научен начин, чрез антропологичните подходи.
Културната антропология е доста известна в САЩ, за разлика от социалната антропология. Някои от ключовите фигури в културната антропология са Рут Бенедикт и Франц Боас. В повечето културни антропологични изследвания акцентът е върху изолирани общности, като случая с Маргарет Мийд, която изследва хората на остров Самоа. Но в днешно време този фокус се промени, за да обхване и населените общества.
https://bg.differencevs.com/6855323-difference-between-social-and-cultural-anthropology

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>