Удивителни нови изображения показват сиянията на Марс бр.258

Сонда, изпратена от Обединените арабски емирства за изследване на марсианската атмосфера е уловила изключително трудно уловимо събитие пред камерата, съобщава Space.com : нощно сияние на Марс.
Преди официалната научна орбитална мисия на „Надежда“ дори да започне, един от неговите научни инструменти улови полярното сияние, което е известен временен феномен, който е изключително труден за проучване.
Изображенията показват сиянията, изпъкнали във формата на ярки структури, разположени на фона на тъмното марсианско нощно небе.
Това е прекрасна случайна среща – откритието дори не е било част от основните научни наблюдения, планирани за мисията, което пък от своя страна може да допринесе към мисията, за много по-вълнуващи открития, които ще дойдат по-късно тази година.
„Те не са лесни за улавяне и затова да ги видим веднага веднага с [Emirates Mars Mission] беше някак вълнуващо и неочаквано“, споделя Джъстин Дейгън, планетарен учен от университета в Колорадо и заместник-ръководител на научната мисия.
„Определено е нещо, което беше на нашия радар, така да се каже, но просто да разгледаме първия си набор от нощни данни и да кажем:„ Хей, изчакайте секунда – това ли е? – не може да бъде – така е! ‘ – това беше много забавно “, добави Дейгън.
На Земята полярните сияния са свързани с магнитното поле на планетата. Когато заредените частици се взривят в атмосферата, това променя техните траектории, причинявайки съществуващите частици в атмосферата да се йонизират и да излъчват светлина с различни цветове, докато взаимодействат помежду си.
На Марс обаче тези сияния не са ограничени до северния и южния полюс, като се появяват и в останалата част на планетата.
Магнитната атмосфера на Червената планета не е под влиянието на един гигантски магнит, подобно на Земята.
Вместо това, както Дейгън обясни пред The New York Times , все едно „ вземате торба с магнити и ги разхвърляте в кората на планетата“.
„И всички те са насочени в различни посоки“, добавя той. „И също така имат различна сила.“
Тези разпръснати магнитни полета карат частиците на слънчевия вятър да се изстрелват в различни посоки, взаимодействайки с атоми и молекули в горната атмосфера на планетата, което предизвиква сиянието.
Ултравиолетовият спектрометър на сондата първоначално е бил предназначен да изследва масивния ореол от водород и кислород, който заобикаля Червената планета, който в крайна сметка се разсейва в открития космос.
„Очаквахме, че инструментът ще има потенциала да направи това“, каза Хеса Ал Матроуши, научен ръководител на мисията. „Не е проектиран да го направи. Но тъй като имаме мисия, която е насочена към глобалното покритие и гледаме на Марс от различни страни и много често в атмосферата, това ни позволи да направим такова измерване на дискретни сияния, което е много вълнуващо. „
Екипът се надява откритието да позволи „нови врати за изследване да бъдат отворени, когато става въпрос за атмосферата на Марс и как тя взаимодейства със слънчевата активност“, каза още Матроуши пред Times .
© 2021, На 1 Клик. Всички права запазени. При използване на текст от тази публикация е нужно да посочите източника

таг изобретения, ,сиянията,  Марс, Хеса Ал Матроуши, 

https://naedin.click/marsaurora/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>