СЪН

 Една от най- значимите    роли в театъра на  известния актьор Наум Шопов

Педро Калдерон де ла Барка Биография и творби / литература | Thpanorama -  Направете себе си по-добре днес!е тази на Краля, в „Животът е сън“, на големия Калдерон де ла Барка. Шедьовърът на Калдерон разглежда вечния конфликт между свободната воля и вярата. Синът на краля е затворен от баща си, като последния иска да го убеди, че заточението му е просто „сън“.

В превод от английски думата за сън се превежда като сън, но и като мечта. Дали ние, на земята, живеем истински наяве или само в съня си…е въпрос, на който не е даден категоричен отговор от науката.

Съновидението е в основата на едно от най- важните направления в изкуството на 20 век- сюрреализма. В съня ни, се случват „странни“ неща.

Рене Магрит (21 ноември 1898 г. – 15 август 1967 г.) – MEDIA MARKETINGВ творбите на великия белгийски художник Рене Магрит обикновени предмети се „изявяват“ в необичаен контекст.

Пол Елюар ~ Нощта не трае никога без край - Ladyzone.bgЗа големия поет Пол Елюар- „Дори, когато спим, ние се гледаме един друг. “Независимо че пише поема за Сталин Елюар остава верен на максимата си че: „Поетът е по-скоро този, който вдъхновява, отколкото е вдъхновяван от другите.“

Салвадор Дали – УикицитатДруго голямо име на сюрреализма-Салвадор Дали влиза в историята на изкуството не само, като гениален художник, но и като изключителен мислител. За него, творчеството е „Или лесно, или невъзможно.“ В съзнанието му: „Грешките почти винаги имат сакрален характер. Никога не се опитвайте да ги коригирате, точно обратното, постарайте се да ги рационализирате и разберете задълбочено.“

Нещо, от съня на сюрреалистите можем да открием във филмовото

Лукино Висконти — фильмы — Кинопоисктворчество на   филмов режисьор на 20 век- Лукино Висконти.

В шедьовъра му „Залезът на боговете“- големитеHelmut Berger - Unifrance Хелмут Бергер, Ингрид Тулин - KINORADIOMAGIAИнгрид Тулин Дърк Богард – УикипедияДърк Богард рисуват упадъка на семейство крупни индустриалци, по време на установяването на нацисткия режим в Германия.

Клаустрофобичната обстановка в дома им, сцените заснети в полумрак, героите, които се движат сякаш като на сън, рисуват една полуреална картина на човешкия живот, някъде между реалността и фикцията  където можем да открием „пространствата“ на съня.

Така неусетно навлизаме в света на „мистичната“ сила на творчеството, което едновременно ни облагородява и вдъхновява.

 Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>