Транспортни средства в древни времена бр.258

  • След, като сградите в далечното минало са ставали все по-големи и сложни е бил необходим нов метод за транспортиране на материали, храна, мебели и придвижване на хора в тях. Първи изобретил нов метод за пренасяне и придвижване из тези сгради е бил Архимед около 236 г пр Хр.. Дизайнът е твърде различен от асансьорите, които познаваме сега. Въже е било увито около колело и две ръчки от двете страни за да може да бъде задвижван механизмът. Римляните, като открили този начин за транспортиране изградили своя асансьорна система. Най-сложните асансьорни системи са били изградени и използвани в Колизеума за да могат да транспортират зверове и гладиатори от подземията до главната арена. Около 1 в пр хр Колизеумът е имал около 20 асансьорни клетки, които се ползвали постоянно и били задвижвани от около 220 роби и всички тези асансьорни клетки са можели да бъдат използвани едновременно ако има нужда.
  • Камили
  • Не е изненада или тайна, че в миналото транспортирането е ставало чрез използването на големи и силни животни, като слонове, камили, биволи, коне и др. Използването на камили за транспортиране е изменило изцяло в положителна посока живота на хората в пустините в миналото. Например за хората живеещи в Африка транспортирането на каквото и да е през пустинята е било сложна задача за това е те са решили да използват животно, което е било вече привикнало на този труден терен и атмосферните условия. Камилите могат да носят огромен товар и да пътуват дълго без да пият вода или да се хранят. Това направило транспортирането на хора, товар , пренасянето на търговска стока или храна много по-лесно от преди. Дори заради популярността, която набира този метод за транспортиране камилите били наречени “ корабите на пустинята”.
  • Карети
  • първите карети, каручки били създадени в Месопотамия около 3000 г пр Хр.Те били гениално изобретение, което е дало ход на по-лесното транспортиране и пътуване. Каретите били задвижвани от животни и са имали около 2 места за пътници. Използвани са в древен Китай, но популярността им нараства в древен Рим. Римската армия са използвали карети за да транспортират и пренасят оръжия, войници и храна по време на война. Също така са направили каретите си бойни платформи, като са качвали в тях стрелци и така те са можели да бъдат подвижни в атаките си със стрели над врага.
  • https://smartmovers.bg/3-transportni-sredstva-v-drevni-vremena/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>