Нефертити може да е в гробницата на Тутанкамон бр.260

Нефертити може да е в гробницата на Тутанкамон

Британският египтолог Никълъс Рийвс изказа предположение, че в гробницата на Тутанкамон има тайна камера, където е била погребана Нефертити, съобщава сайтът Artprice.

Вероятността такава камера да съществува е 90%. Рийвс, който твърди, че Нефертити е погребана именно в нея, обяви новината на съвместна пресконференция с министъра по въпросите на паметниците на културата на Египет - Мамдух ел Дамати.

Първоначално бе съобщено, че съществува 60% шанс зад стените на гробницата на Тутанкамон да има скрита камера. Сега обаче, след като са отчетени първите резултати от сканирането, вероятността от наличието на скрита камера нарасна на 90%, информира Мамдух ел Дамати.

През есента Египет огласи амбициозен проект, който цели да бъдат разкрити загадки, свързани с египетските пирамиди - Хеопсовата и Хефреновата в Гиза, както и две пирамиди в Дашур, южно от Кайро. Сред поставените задачи е да се хвърли светлина върху начина, по който са построени пирамидите, и да се изследва гробницата на Тутанкамон в Долината на царете в Луксор. В осъществяването на проекта участват египетски, френски, канадски и японски експерти.

“В рамките на проекта започна първият експеримент, при който се прибягва до инфрачервена термография, за да се изследва температурата на стените на гробницата на Тутанкамон”, поясни по-рано този месец Мамдух ел Дамати. “Предварителният анализ показа различия в температурата на отделни части на северната стена. За да се потвърдят първоначалните резултати, ще бъдат извършени нови изследвания. Целта е да се установи със сигурност коя част от стената е с различна температура”, посочва той.

Ако чрез проучванията бъде намерена скрита камера в гробницата на Тутанкамон и бъде доказано, че там е погребана Нефертити, това ще е “откритието на 21 в.”, заяви Мамдух ел Дамати.

Източник: БГНЕС

https://dariknews.bg/novini/liubopitno/nefertiti-mozhe-da-e-v-grobnicata-na-tutankamon-1534238
таг Нефертити,, Тутанкамон, гробницата , Египет

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>