Христофор Никович, първия краевед бр.260

Първите краеведи на Разград – хората, които възпитаваха съгражданите си  чрез историята – Вестник "Екип 7"Палмата на първенството принадлежи на учителя, просветителя, летописеца и общественика Христофор Никович, който идва в Разград от родния си град Лясковец около 1816 година и посвещава на града ни и гражданите му целия си живот, който свършва през 1848 г.
Той обучава децата в килийното училище освен на богослужебните книги, на четмо и писмо и на обич към поробеното отечество. По време на Руско-турската война през 1828/29 г. организира изселването на по-голямата част от българите в град Бабадат в Добруджа. Назначен е за преводач в руската армия.
Завръща се в Разград през 1831 г. и пак се заема с учителстването. Разбира, че килийното училище вече е остаряла форма на обучение и привлича за учител в новото взаимно училище Никола Икономов.
Част от неговата многостранна дейност са Летописните бележки, съхранявани сега в старопечатния отдел на Народната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“. В тия Летописни бележки има данни за Руско-турската война от 1828/29 г., за изселването и завръщането на разградчани, за ръкополагането на митрополити, за управителя на града, за свещениците, за кръщаваните деца през различни години. Според историка и краевед Христо Стойков, Летописните бележки имат голямо местно историческо значение. Написани на новобългарски език, с вмъкнати русизми, те са с голямо езиково значение, защото в тях е отразено разградското наречие от първата половина на XIX век.
https://ekip7.bg/2021/11/11/parvite-kraevedi-na-razgrad-horata-koito-vazpitavaha-sagrazhdanite-si-chrez-istoriyata/
ТАГ  Христофор Никович, първия краевед,  Разград

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>