Урок с чорапени кукли бр.260

 или как да ангажираме най-малките ученици

Урок с чорапени кукли или как да ангажираме най-малките ученици
 Георги Златилов
Учителят в начален етап Георги Златилов е открил формулата за атрактивен урок – използва кукли в часовете си, за да развива финансова и писмена грамотност.

Визитка на практиката

Име: Чорапени чудовища;
За кого е подходяща: Практиката се използва в 3. клас, но е подходяща за начален етап. Приложима както в присъствена, така и в дистанционна форма на обучение;
Времетраене: Регулярно през цялата учебна година;
Цели: Развива чувството за отговорност, ангажираност в учебния процес, мотивация за постигане на високи учебни резултати;
Необходими материали и предварителна подготовка: Кукли, устройство за записване на видео, подходящ екран за прожектиране в класната стая. 

Как се заражда идеята? 

Господин Златилов от ОУ “Генерал Карцов”, с. Христо Даново забелязва, че малките му ученици са разсеяни в час. Не полагат достатъчно усилия при изпълнение на поставените задачи и той решава да ги заинтригува на всяка цена. Първоначално залага на известни анимирани герои, но постига краткотраен ефект.
На по-късен етап, който съвпада и с периода на обучение в електронна среда, учителят решава, че интересни персонажи-кукли биха помогнали при ангажирането на учениците. Идеята му е да създаде видео-уроци, съобразени с индивидуалните нужди на децата в класа. За целта той закупува двете чорапени чудовища – Глория и Хъмфри.
Господин Златилов си има и помощник – очарователната Глория се озвучава от съпругата му, която е детски учител. 
“В условията на пандемия и многократно прекъсване на присъствения учебен процес беше нужно нещо весело и шарено, за да откъсна децата от тези събития и да ги ангажирам с учебния процес”
Глория и Хъмфри са забавни и предизвикват положителни реакции у децата. Когато Глория се затруднява да надпише картичка, малките ученици с желание се притичват на помощ. Така неусетно работят върху подобряване на уменията си за писане. 
Друга задача, която двете кукли поставят на учениците, е свързана с развиване на финансова грамотност. Хъмфри получава списък за пазаруване, но има нужда от помощ, за да пресметне стойността на продуктите. Учениците с готовност му помагат, упражнявайки събиране и изваждане на числата до 100. По този начин децата придобиват умения, изхождайки от собствения си опит.
Учителят използва успоредно с обучителните видеа и приложението ClassDojo. Чрез него той регистрира спазването на правилата и изпълнението на ангажиментите, като излъчва ученик на седмицата и на месеца.
Защо да опитате тази практика във вашата класна стая?
Авторът на практиката забелязва промяна у учениците – те започват да спазват правилата и да си пишат домашните. 
Тази практика е селектирана в инициативата „Добрите практики на фокус“, която има за цел да открие, опише и популяризира ефективни, приобщаващи и устойчиви педагогически практики в три категории: благосъстояние на учениците, отговорност и принос на учениците, академичен напредък на учениците. 
Таг урок, чорапени, кукли

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>