Тези древни небостъргачи бр.260

  от кал са „Манхатън в пустинята

Старият град Шибам в Йемен е най-старият метрополис в света, използващ вертикална конструкция.
В сърцето на йеменския Вади Хадрамаут, група древни кални небостъргачи се извисяват над пустинята – маяк за приспособимостта на човечеството към бързо променящата се среда.
На ръба на пустиня, известна като Руб ал-Хали, ограденият от 16-ти век град Шибам остава най-старият метрополис в света, използващ вертикална конструкция. Някога важна спирка на керваните по пътя за подправки и тамян през южното арабско плато, британската изследователка Фрея Старк нарича калния град „Манхатън на пустинята“ през 30-те години на миналия век.
Всеки аспект от дизайна на Shibam е стратегически. Кацнал върху скалист склон и заобиколен от гигантски наводнения вади, издигнатото му положение го предпазва от наводнения, като същевременно поддържа близост до основния му източник на вода и земеделие. Градът е построен върху правоъгълна решетка зад укрепена стена — отбранително устройство, което защитава жителите му от съперничещи си племена и предлага висока гледна точка, от която се виждат приближаващи врагове.
Коулун: Градът на тъмнината
Високите сгради от кални тухли, които се простират до седем етажа, са построени от плодородната почва около града. Смес от почва, сено и вода се оформя в тухли и се оставя да се пече на слънце в продължение на дни. Приземните етажи без прозорци се използват за съхранение на добитък и зърно, докато най-горните нива обикновено служат като общи етажи за живеене. Свързващите мостове и вратите между сградите също осигуряват средство за бързо бягство – още една от впечатляващите отбранителни характеристики на града.
Конструкциите са постоянно застрашени от вятър, дъжд и топлинна ерозия и изискват постоянна поддръжка. През 2008 г. тропически циклон наводнява Шибам, повреждайки няколко структури и заплашвайки да събори земните му кули.
Градът също е под заплахи, създадени от човека. През 2015 г. Шибам е добавен в списъка на световното наследство поради опасност, заедно с два други обекта, когато в Йемен избухва насилствена гражданска война, тласкаща страната в продължаваща хуманитарна катастрофа . Историческите сгради са претърпели значителни щети по време на тежки бомбардировки в Сана и остават изложени на риск от въоръжен конфликт.
„Освен че причиняват ужасни човешки страдания, тези атаки унищожават уникалното културно наследство на Йемен, което е хранилище на идентичността, историята и паметта на хората и изключително свидетелство за постиженията на ислямската цивилизация“, казва генералният директор на  ЮНЕСКО, Ирина Бокова в прессъобщение.
Шибам не е първият или единственият обект на културно наследство, който е застрашен. През 1954 г. Конвенцията на ЮНЕСКО за защита на културните ценности в случай на въоръжен конфликт е приета от Хага след широко унищожаване на културни ценности по време на Втората световна война – първият международен договор от този вид. Конвенцията действа при предпоставката „че увреждането на културни ценности, принадлежащи на който и да е народ, означава увреждане на културното наследство на цялото човечество“ и следователно гарантира защита от международната общност.
https://naedin.click/mud-skyscraper/
таг древни, небостъргачи, Манхатън, пустинята

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>