Преди 5000 години на Урал бр.261

  си пиели бирата с метални сламки

24 Ян. 2022
3 573
V. Trifonov Cambridge.org
Вляво — осемте тръбички. Вдясно – фрагменти от артефакти от майкопската могила. 1 – перфорирован сребърен наконечник, предположително тази част, която е влизала в устата.
През 1897 г., при разкопки в гробищната могила край град Майкоп в южна Русия, археолози намират тънки еднометрови тръбички,  украсени със злато и сребро, чието предназначение оставя неясно повече от 120 години. Ново изследване на обектите обаче позволи на група учени да стигат до ново предпалажение за предназначението им,  съобщава статия,  публикувана в списание Antiquity. 
Възможно е  тръбичките да са били използвани за съвместно пиене на бира от общ съд и за пречистване на напитката от примеси с помощта на вградени филтри, предполагат руските специалисти.   
„Ако предположението е вярно, тогава тези предмети представляват най-ранното материално доказателство за пиене със „сламки“ — дълги по метър, със златна и сребърна украса, но по същество сламки. Практиката да се пие през дълги тръби по време на празници станала обичайна през третото и второто хилядолетие пр. н. е. в древния Близък изток“, се казва в резюмето.
Тръбичките от Майкопската могила от ранната бронзова епоха имат тънки стени и перфорирани накрайници.  Четири от тези  „сламки“ са били  украсени със златни или сребърни бикове. Открити са в най-голямото отделение до човешки останки. Находките, които днес се съхраняват в Ермитажа, датират от четвъртото хилядолетие пр.н.е.
Екипът от изследователи — Виктор Трифонов, Денис Петров и Лариса Савелиева смята, че тръбите е трябвало да филтрират консумираната напитка. Те припомнят, че има запазени изображения с подобни върху печати, открити в Иран и Ирак и датиращи от петото или четвъртото хилядолетие пр.н.е.
През третото хилядолетие пр. н. е. сцени на пиршества с групи хора, които пият напитки през дълги тръби от общ съд, са често срещани в месопотамското изкуство. Освен това подобни тръби (една от тръстикова дръжка, обвита в златно фолио, други от метал) са открити в гроба на жена от висшето общество на шумерския град Ур.  Възрастта на гроба й е приблизително 4,5 хиляди години.
Според руските учени комплектът от осем тръби за пиене в Майкопската могила може да е оборудване за пиршество, предназначено за осем души. Можеха да сядали заедно и да са пиели бира от голямата кана, също намерена в гробницата. Сламките са открити положени в близост до погребаното тяло. 
Професор Августа Макмеън от университета в Кеймбридж отбелязва в коментар за The Guardian, че предложената употреба е необичайна, но практична. В миналото бирата е била гъста напитка с утайка, така че са били необходими филтърни сламки, за да се пие, казва тя. Лулите говорят за важността на споделянето на храна и напитки, което допринася за формирането на социални връзки.  Днес празненствата и партитата служат за  същите тези цели, каза Макмеън.
https://www.segabg.com/category-culture/predi-5000-godini-na-ural-si-pieli-birata-metalni-slamki
 Таг 5000 години, Урал, бира, метални, сламки

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>