КАМЕННО ЛИЦЕ

Мимиката е едно от най-важните човешки изразни средства. А когато говорим за комедията или театъра- те са едно от най-важните. Но какво се получава, ако съзнателно се лишим от нея, но въпреки това оказваме неотразимо въздействие върху съзнанието и възприятията.
Бъстър Кийтън, актьор, vaudevillian, комик, режисьор, каскадьор изпълнител,  писател, мълчаливи филми, кино, реколта, ретро | PikistBuster Keaton /Бъстър Китън/1895-1966/ е другата голяма филмова звезда на нямото кино, заедно с Чарли Чаплин. За разлика от него, създава физическата комедия. В нея извършва и най-големите си „подвизи“ с ледена физиономия, сякаш не осъзнава кашите, в които се забърква .И въпреки това, смехът и сълзите, които предизвиква не отстъпват на тези на Чаплин. Наричат го „Голямото каменно лице“. Като своя голям конкурент, той режисира филмите, в които участва. Според великияПоследният ден на Орсън Уелс : Chronicle.bg Орсън Уелс Орсън Уелс, неговата комедия „Генералът“ е „най-голямата комедия и най- големия филм правен някога“.
Ако се обърнем към нашето съвремие, само двама големи майстори могат да се сравняват с него. Единият е българин-Време за култура: Мариус Куркински представя утре постановката "Черното  пиле" онлайн | Moreto.net - Варна Мариус Куркински /Ивайло Стоянов/1969/.Който е гледал емблематичните му моноспектакли, на които е и режисьор, не може да не отбележи поразителната прилика в подхода към комедията , и театралната игра на Куркински с „великия ням“ Бъстър Китън. По „каменната му“ физиономия могат да бъдат разчетени най- съкровените мисли и чувства на неговите герои. А публиката е сграбчена за гърлото и дълго след представлението не може да дойде на себе си.
А кой е другият…И нека на сцената излезеРоуан Аткинсън ще воюва с пчела в нов сериал Rowan Atkinson /Роуън Аткинсън /1955/. Невероятният англичанин става световно известен с героя си Мистър Бийн. Ах, този неотразим Бийн! Винаги отдаден на сто процента в постигането на начертаната цел. Нищо не е в състояние да го спре. Той е толкова съсредоточен, че дори няма време да се усмихне или да ви заблуди с някоя гримаса. Заливате се от смях и в същото време се питате възможно ли е да не осъзнава вселенските глупости, които сътворява „проницателния“ му ум. Аткинсън е майстор на второстепенните персонажи. Незабравими остават героите му в изключителните филми „Четири сватби и едно погребение“ и „Наистина любов“.
Интересно е, че и тримата ни герои са изявени защитници на свободата на словото и изразяването Дори и с риск да предизвикат негативна реакция са готови да защитят несправедливо обвинените или представителите на малцинствата- религиозни, духовни, интелектуални. Братът на Аткинсън е академик, политически и икономически коментатор, бизнесмен с либертариански възгледи.
Излиза, че, каменното лице“ в киното и театъра, всъщност е вик за свобода и независимост.
  Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>