Употребата на чисто какао бр.262

  подобрява зрителната острота при дневна светлина

Двама испански учени изследват ефекта на съединенията, съдържащи се в какаото и червените плодове, върху функциите на ретината при хора с нормално зрение.
Какаото и червените плодове са добри източници на полифеноли, които предпазват организма от вредното действие на свободните радикали.
Червените плодове се характеризират с наличието на антоцианини, група червено-лилаво-сини флавоноиди, свързани със защитата от възпаления и функционирането на ендотелните клетки. Ендотелът е тънка мембрана, която покрива вътрешността на сърцето и кръвоносните съдове. Ендотелните клетки освобождават вещества, които контролират съдовата релаксация и свиване, както и ензими, които контролират съсирването на кръвта, имунната функция и адхезията на тромбоцитите.
Какаото е богато на флаваноли, но съдържа и други полифеноли като фенолни киселини и флавоноли.
Освен това какаото е добър източник на теобромин, който за разлика от кофеина има по-малък психоактивен ефект, но може да намали кръвното налягане, докато кофеинът може го повишава в зависимост от човека.
Ретината е силно кръвоснабдена тъкан с висока метаболитна и кислородна потребност, отговорна за човешкото зрение“, обяснява д-р Мария Синта Пуел (María Cinta Puell) от Университета Комплутенсе де Мадрид и д-р Соня де Паскуал-Тереза (Sonia de Pascual-Teresa) ​​от ICTAN-CSIC.
„Като се има предвид, че полифенолните флаваноли и антоцианини са показали, че са полезни за ендотелната функция и мозъчния кръвоток, е проектирано едно строго рандомизирано и контролирано кръстосано проучване с два различни източника на полифеноли, антоцианини от червени плодове и флаваноли от какао, за да се разбере по-добре ефекта на полифенолите върху зрителната острота и адаптацията към тъмнината чрез колбичките в ретината”.
В проучването са участвали 17 жени и 20 мъже на възраст между 18 и 27 години.
Участниците са идвали в лабораторията в три различни посещения, където са консумирали напитка с какао, напитка с червени плодове и контрола (мляко).
Преди всяко посещение участниците а помолени да се въздържат от ядене или пиене на богата на полифенол или кофеин храна или напитки за предходните 24 часа.
Ежедневното количество какао (2,5 г) и червени плодове на прах (10 г) се хомогенизира до 175 мг общо полифеноли в два клона от проучването и нула за контролната диета.
Общото съдържание на флаванол в какаото е 1,5 мг/г, а общото съдържание на антоцианин в праха от червени горски плодове е 3,2 мг/г
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Upotrebata-na-chisto-kakao-podobriava-zritelnata-ostrota-pri-dnevna-sv_171579.html
таг чисто, какао, зрителна острота, дневна, светлина

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>