Не става само с труд, трябва и акъл бр.262

“Той [трудът] е първото основно условие за съществуването на човека… в известен смисъл… трудът е създал самия човек.” (Фридрих Енгелс)
Това е всеизвестна и поизносена марксистка теза, без никакви доказателства и подкрепена само от произведенията на основоположниците на комунизма.
Твърдението на Енгелс се основава на марксистката възхвала на хората от низините на обществото, ангажирани в различни видове физически труд – занаятчии, селяни, работници, които те противопоставят на “паразитите” – експлоататори.
Това твърдение не заслужава да бъде разглеждано сериозно като научно обоснована теза. В него има емоции и идеологическа манипулация и не може да има връзка с проблема за произхода на човека.
Самият труд не може да създаде човешко същество. Работят бобрите, мравките, птиците. Те не стават интелигентни същества заради това. Трудът при животните е само средство да оцелеят – да се нахранят – себе си и потомството си,  да си осигурят подслон и защита.
Биологичните закони са икономически закони – тук цари строга икономия и пестеливост на енергия – нищо излишно. Липсва ли нуждата да се добива храна – никой не би се “трудил” от животните. Между впрочем и не малко хора биха предпочели да си почиват или да се забавляват, а не да се трудят.
Трудът е дейност, която не пряко, а само косвено е нужна за удовлетворяване на непосредствените физиологични нужди.
Дори трудът с използване на някакви инструменти не е фактор във формирането на човека, за издигането му като разумно същество, за създаването на цивилизацията. Някои животни също използват инструменти, примитивните племена в Африка също използват инструменти, но все още живеят на едно и също ниво на култура много хиляди, десетки хиляди години и на практика липсва прогрес.
Сам по себе си, трудът не само не може да бъде причина за произхода на човека, но не може и да е фактор за развитието на материалната и духовна човешка култура.
За да може човекът да стане човек и да остане такъв, той трябва да бъде творец.
Именно творчеството, като под творчество трябва да разбираме знания, изобретения, управление, изкуство, превръща маймуната в човек и го издига на безпрецедентно ниво.
Трудът може да няма никакво отношение с творчеството, а да е просто рутинна дейност. Той може да бъде само елемент на творчеството, но в никакъв случай основен фактор. Е, необходимо да се работи, но да се работи само не е достатъчно. Творчеството е труд, вдъхновение и мисъл – и то не в този ред. 
Въобще голяма скука вее от твърдението, че трудът е създал човека. Нима за това сме родени – само да работим? 
https://nauka.offnews.bg/news/Skeptik_3/Ne-stava-samo-s-trud-triabva-i-akal_9803.html
Таг  труд, акъл

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>