Оксфордският университет е по-стар от ацтеките бр.262

Точната дата на основаването на Оксфордския университет не е известна, но още през 1096 г. вече се обучават студенти в Оксфорд. До около средата на тринадесети век Оксфордският университет се превръща в пълноправен университет, създадени са колежите от частни благодетели, като независими студентски общности. Сред първите са Уилям Дърам, който основава Университетския колеж (Оксфорд) през 1249 г., и Джон I де Балиол, баща на бъдещия крал на Шотландия, на когото е кръстен колеж Балиол. Английският лорд-канцлер и основател на колежа Мертън (Merton College) Уолтър де Мертън разработва правилата за колежите. Merton College стана модел за други колежи в Оксфорд и Кеймбридж. 
Оксфорд не е най-старият университет, в крайна сметка. Индийският университет Наланда вече е работил стотици години и е бил опожарен от нашественици, преди да се организира Оксфорд. Но Оксфорд, въпреки че е един от най-старите университети с непрекъсната дейност, не го чувстваме толкова стар. Той е продукт на нашето време. Все още можете да се запишете в Оксфорд.
От друга страна гледаме на Ацтекската цивилизация в централно Мексико като древна история. Археолозите разкопават руините на ацтексите градове, музеите представят ацтекски артефакти. Но възникването на цивилизацията на ацтеките, белязано от основаването на град Теночтитлан при езерото Тескоко, не става до 1325 г. Теночтитлан е завладян от испанските конквистадори през 1521 г., само 196 години по-късно.
Всичко това няма за цел да противопостави цивилизациите една срещу друга. Но е интересен поглед върху това, колко всъщност е изкривено нашето разбиране за историята. За да получите по-ясна представа за това как наистина работи светът, понякога е полезно да разглеждаме нещата в контекст.
https://nauka.offnews.bg/news/Skeptik_3/Oksfordskiiat-universitet-e-po-star-ot-atctekite_179810.html
Таг  Оксфордският, университет, ацтеките

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>